Fotografie de Brooke Cagle on Unsplash
Succesul unei companii ține de foarte multe aspecte, iar într-un mediu tot mai competitiv, modalitățile prin care se poate ajunge la o productivitate mai mare sunt numeroase. Angajații sunt mecanismul din spatele companiei, fără aceștia nimic nu poate fi pus în mișcare. Dar mai mult decât un mecanism, angajații sunt persoane cu nevoi, bucurii și frici. Atingerea productivității optime trebuie făcută cu acest aspect în minte. O echipă fericită și inspirată este automat și o echipă productivă.
Iată câteva dintre cele mai eficiente strategii pe care le poți adopta pentru a maximiza potențialul angajaților tăi:
- Flexibilitatea programului
Oferirea unui program de lucru flexibil poate aduce beneficii semnificative în ceea ce privește productivitatea. Angajații care își pot organiza timpul în funcție de nevoile lor personale și profesionale tind să fie mai motivați și să își gestioneze mai bine sarcinile. Fiecare persoană lucrează mai bine în diferite intervale de timp. De asemenea, integrarea muncii de acasă în programul angajaților, dacă postul permite, s-a dovedit ca având un impact pozitiv.
- Crearea unui mediu de lucru colaborativ
Un mediu de lucru colaborativ încurajează schimbul de idei și comunicarea eficientă între membrii echipei. Îmbunătățirea comunicării interne se poate face prin numeroase metode, dar cel mai important factor este exemplul. Oferind o atitudine deschisă și sinceră, oamenii vor avea încredere să ofere același lucru mai departe. De asemenea, activitățile în grup, care nu țin de muncă, pot uni mai mult echipa și pot crea un spațiu mai confortabil de dezvoltare.
- Investiția în formarea continuă
Un alt element cheie pentru creșterea productivității este investiția în formarea continuă a angajaților. Companiile care oferă oportunități de dezvoltare profesională și personală au șanse mai mari de a menține angajații motivați și implicați. De exemplu, un aspect important al formării continue este învățarea limbilor străine. Angajații care cunosc mai multe limbi pot comunica mai eficient cu clienții internaționali, pot colabora cu echipe din alte țări și câștigând, prin acest proces, o deschidere la mai multe culturi și perspective. Includerea în programul de formare a unor cursuri de agile learning de la Eucom poate fi o soluție excelentă pentru dezvoltarea competențelor lingvistice ale angajaților.
- Recunoașterea și recompensarea performanței
Motivația tinde să dispară ușor dacă munca prestată nu este recunoscută și recompensată constant. Crearea unui sistem de recompense bine structurat poate încuraja angajații să își atingă obiectivele și să contribuie activ la succesul companiei. Fie că vorbim de o recompensă financiară sau recunoaștere publică, o formă constantă de apreciere este esențială pentru creșterea nivelului de productivitate.
- Spațiul de lucru
Mediul înconjurător ne influențează atunci când vine vorba de starea pe care o avem. O stare de spirit proastă poate duce la lipsa productivității. Asigură-te că spațiul de lucru este confortabil și primitor pentru angajați, adaptat la timpul petrecut acolo. Ia în considerare aspecte precum luminozitatea, mobilierul ergonomic (birouri și scaune confortabile) și oferă angajaților libertatea de a-și personaliza spațiul pentru a se simți mai în largul lor. Totodată, amenajarea unor zone de relaxare va contribui la revitalizare, astfel încât angajații să se întoarcă la activități cu energie reînnoită.
Fie că este vorba de flexibilitatea programului, formarea continuă sau optimizarea spațiului de lucru, fiecare dintre aceste strategii poate contribui la dezvoltarea unui mediu plăcut și plin de inspirație pentru întreaga companie. Atunci când oamenii muncesc cu drag, pentru un scop comun în care cred, atunci productivitatea nu are cum să lipsească.