Fotografie de Karolina Grabowska pe Pexels.com
Clisma este metoda terapeutică prin care intestinele pot fi curățate de acumulările de reziduuri care susțin constipația. Pe de altă parte, această procedură se folosește și în alte situații sau cu scopuri precise, iar în rândurile următoare poți descoperi câteva dintre acestea.
La ce ajută clisma și când poți opta pentru acest tip de tratament?
Ce este clisma și când ai nevoie de ea
Golirea intestinului gros unde sunt acumulate toate resturile de mâncare se poate face cu ajutorul clismei, fie într-o clinică de specialitate, fie la domiciliu. Clisma oferă rezultate remarcabile, iar persoanele care o practică se simt ușurați după o asemenea procedură. Iată în ce cazuri se poate recomanda o clismă:
- atunci când o persoană suferă de constipație cronică;
- înainte de o intervenție chirurgicală importantă;
- pentru administrarea unor anumite medicamente;
- înainte de naștere.
Ce tipuri de clisme se recomandă?
Clismele sunt de mai multe tipuri, după cum urmează:
- Clisma terapeutică este cea cu ajutorul căreia se curăță colonul și intestinul gros. Se folosesc anumite substanțe și ustensile, după care se pot administra minerale și vitamine, în scop terapeutic, pentru ca organismul să-și revină după o asemenea intervenție.
- Clisma evacuatorie se recomandă de cele mai multe ori înainte de efectuarea unei endoscopii. Se pot folosi laxative sau microclisme, după caz.
- Există și clisma de diagnostic care ajută la determinarea colonului iritabil la pacienți.
Poți afla mai multe informații despre efectuare clismă la domiciliu de pe TruMed.ro și poți face o programare în acest sens.
Avantajele clismei
Clisma este benefică pentru persoanele care suferă de constipație și, evident, de disconfortul de a avea mereu o burtă plină. Intestinele sunt cele care colectează toată materia reziduală și care o trimit spre canalul de ieșire. Cu ajutorul acestei metode terapetice, organismul elimină în mod eficient toate toxinele acumulate în timp. Pe de altă parte, clisma ajută și la reglarea greutății corporale, iar persoanele care o practică în mod constant pot găsi în acest lucru un avantaj. După un astfel de tratament, este recomandat să se consume multă apă, însă trebuie să se acorde atenție și odihnei.
Cât de des este recomandată clisma?
Medicii specialiști recomandă efectuarea unei clisme o dată pe săptămână pentru eliminarea toxinelor sau la nevoie, în special pentru persoanele constipate. Totuși, utilizarea clismei mai frecvent decât este recomandat de medici poate provoca probleme, cum ar fi diareea și dezechilibrele organismului.
De altfel, se spune că o asemenea procedură terapeutică poate întări sistemul imunitar, însă doctorul este cel care îți poate oferi mai multe informații în această privință.
Așadar, clisma se poate face în anumite situații și doar la recomandarea medicului de specialitate. Beneficiile acestei proceduri sunt multiple, inclusiv detoxifierea organismului și eliminarea materiei stagnante din intestine.