Mituri despre drojdia uscata pe care nu ar trebui sa le crezi daca esti brutar

Photo of author

By Alexandra

Mituri despre drojdia uscata pe care nu ar trebui sa le crezi daca esti brutar

Drojdia, in special cea uscata, alaturi de faina, este cel mai important ingredient folosit de catre brutari in prepararea aluaturilor dospite.

Cu toate acestea, exista o multime de mituri pe care chiar si cei mai buni brutari le cred si care, din pacate, ii induc in eroare.

Vrei sa faci de fiecare data cele mai bune aluaturi? Iata 5 mituri despre cum folosesti corect drojdie!

Mitul 1: drojdia uscata trebuie intotdeauna dizolvata in apa calda inainte de utilizare

Multi brutari cred ca drojdia uscata trebuie neaparat dizolvata in apa calda pentru a fi activata. Desi acest proces, cunoscut sub numele de „activare”, este comun, nu este intotdeauna necesar, mai ales cand folosesti drojdie uscata instant.

Acest tip de drojdie poate fi adaugata direct in faina fara sa fie necesara dizolvarea prealabila. Dizolvarea drojdiei uscate este adesea recomandata doar pentru a verifica daca drojdia este inca activa, ceea ce poate fi util daca nu esti sigur de prospetimea ei.

Mitul 2: drojdia uscata si drojdia proaspata sunt complet interschimbabile

Un alt mit des intalnit este ca drojdia uscata poate fi folosita in orice reteta exact ca drojdia proaspata, fara ajustari. In realitate, drojdia uscata este mai concentrata si are o putere de fermentatie mai mare decat cea proaspata.

De regula, cand inlocuiesti drojdia proaspata cu drojdie uscata, trebuie sa folosesti doar o treime din cantitatea specificata pentru drojdia proaspata. De exemplu, daca o reteta cere 30 de grame de drojdie proaspata, vei avea nevoie de doar 10 grame de drojdie uscata.

Mitul 3: drojdia uscata poate fi pastrata pe termen nelimitat

Desi drojdia uscata are o durata de viata mai lunga decat drojdia proaspata, nu inseamna ca nu se poate strica.

Cea uscata trebuie pastrata intr-un loc racoros si uscat, iar dupa deschidere este cel mai bine sa fie depozitata in frigider pentru a-i prelungi prospetimea. Nerespectarea conditiilor de depozitare recomandate de producatorul de drojdie ii poate afecta rezultatele. In general, cand o drojdie nu mai este buna isi pierde din puterea de fermentatie, ceea ce afecteaza calitatea produselor de panificatie.

Mitul 4: folosirea unei cantitati mai mari de drojdie uscata accelereaza cresterea aluatului

Unii brutari pot fi tentati sa adauge mai multa drojdie uscata decat cere reteta in speranta ca vor accelera fermentatia. Desi acest lucru poate parea logic, in practica, folosirea unei cantitati excesive de drojdie ii va da aluatului un gust neplacut si o textura neuniforma.

Daca vrei sa obtii cele mai bune rezultate, respecta cantitatile specificate in retetar.

Mitul 5: drojdia uscata nu poate fi folosita in retetele traditionale

Un alt mit este ca drojdia uscata nu poate inlocui drojdia proaspata in retetele traditionale. Adevarul este ca drojdia uscata poate fi folosita cu succes in majoritatea retetelor, inclusiv in cele traditionale, fara sa compromita calitatea sau autenticitatea produsului final. Important este sa ajustezi cantitatea de drojdie conform tipului utilizat si sa supraveghezi dospirea.

Cele mai bune rezultate le obtii cand folosesti cele mai bune ingrediente. Lesaffre stabileste de peste 150 de ani standardele de calitate cand vine vorba de agenti de crestere naturali.  Colaboreaza cu cei mai buni, iar succesul tau e garantat!