Pentru ce afectiuni sunt indicate elongatiile vertebrale?

Photo of author

By Alexandra

Sedintele de elongatii vertebrale sunt printre cele mai cautate la clinicele de recuperare medicala. Acestea pot implica diverse segmente ale coloanei vertebrale – de exemplu, elongatii cervicale sau elongatii lombare.

Dar ce este elongatia vertebrala de fapt si pentru ce afectiuni este recomandata?

Ce este elongatia vertebrala?

Elongatia vertebrala este o tehnica terapeutica care reduce compresia la nivelul intradiscal si scade presiunea la nivelul nervilor, vaselor de sange, ligamentelor si altor structuri anatomice adiacente. Pe scurt, scopul acestei tehnici de recuperare medicala este de a largi spatiul dintre vertebre.

Acest lucru se realizeaza cu ajutorul unui echipament specializat precum o masa de elongatii. Pacientul sta culcat pe masa respectiva, care are un segment mobil care se misca odata cu pacientul. Acest segment este pus in miscare de un dispozitiv special setat la o anumita viteza.

Pentru ca acest dispozitiv poate fi setat sa faca pauze la un anumit interval de timp sau sa aplice o directie anumita a miscarilor, elongatiile vertebrale pot fi personalizate in functie de afectiune si localizare.

Afectiunile pentru care sunt indicate elongatiile vertebrale

Elongatiile vertebrale sunt recomandate persoanelor cu anumite afectiuni ale coloanei, inclusiv:

  • Herniile de disc. Persoanele cu hernie de disc pot beneficia de elongatii vertebrale pentru a diminua durerile si a-si vindeca fragmentele herniate. De exemplu, pacientii cu hernie de disc cervicala vor urma niste sedinte de recuperare medicala de elongatii cervicale.
  • Scolioza. Scolioza este una dintre cele mai raspandite afectiuni ale coloanei vertebrale, in special pentru ca traim in era telefoanelor mobile, a calculatoarelor si, automat, a posturii incorecte care deformeaza coloana. Din aceasta cauza, scolioza este in topul bolilor cu care pacientii se adreseaza la cabinetele de recuperare medicala. Elongatiile s-au dovedit a fi extrem de benefice pentru pacientii cu scolioza.
  • Stenoza spinala. Stenoza spinala se manifesta prin ingustarea canalului spinal. Acest lucru pune presiune asupra maduvei spinarii, cauzand durere, senzatie de amorteala la nivelul bratelor si picioarelor si, daca boala este avansata, pierderea controlului vezicii urinare sau disfunctii sexuale. Desi tratamentul stenozei spinale poate include si medicamente sau interventii chirurgicale, elongatiile vertebrale sunt deseori folosite in terapia pacientilor.
  • Lombosciatica. Lombosciatica este un termen folosit pentru durerea care afecteaza nervul sciatic, care, la randul lui, controleaza muschii picioarelor, motiv pentru care simptomele lombosciaticii deseori includ si dureri de picioare.
  • Spondilita anchilozanta. Spondilita anchilozanta mai este numita si boala Bechterew. Este o afectiune inflamatorie care duce la fuziunea vertebrelor. Tratamentul spondilitei anchilozante implica terapia medicamentoasa pentru a ameliora durerea, terapia biologica cu anticorpi, dar si kinetoterapia si fizioterapia pentru corectarea posturii si ameliorarea simptomelor. Aici vorbim inclusiv despre elongatii cervicale, dar si alte terapii adaptate in functie de nevoile pacientului.

Contraindicatii elongatii vertebrale

Desi elongatiile vertebrale sunt benefice pentru o multime de afectiuni, exista si cateva contraindicatii. De exemplu, femeile insarcinate nu trebuie sa urmeze un astfel de tratament, deoarece sedintele de elongatii vertebrale pun presiune asupra abdomenului.

Persoanele care au osteoporoza sau sufera de alte afectiuni care destabilizaeaza coloana vertebrala, cele care au insertii metalice la nivelul coloanei si cele cu leziuni extinse ale sistemului nervos trebuie sa aleaga o alternativa pentru elongatiile cervicale, intrucat acestea nu sunt recomandate in situatiile descrise.

Crezi ca te-ar ajuta niste sedinte de elongatii cervicale? Contacteaza echipa de la AtleticoKinetic.ro, care te va ajuta sa gasesti solutia perfecta pentru tine!