Escarele de decubit, cunoscute si sub numele de ulcere de presiune, sunt leziuni ale pielii si tesutului subiacent cauzate de o presiune prelungita asupra zonei respective. Presiunea sustinuta pe o zona a pielii poate afecta alimentarea cu sange in acel loc, ceea ce poate duce la o escara de decubit.
Oricine poate dezvolta escare de decubit, insa cele mai predispuse sunt persoanele cu mobilitate redusa. Cei care sunt grav bolnavi, au o afectiune neurologica sau se confrunta cu mobilitate redusa sunt considerati a avea un risc mai mare de a dezvolta ulcere de presiune. Daca o persoana sta in pat sau pe un scaun pentru perioade lungi de timp, aceasta ar trebui sa fie constienta de posibilitatea aparitiei escarelor de decubit si sa ia masuri preventive adecvate.
Utilizarea de saltele antiescare si de perne speciale, care sunt concepute pentru a asigura reducerea presiunii, poate ajuta la reducerea riscului de a dezvolta astfel de rani ale pielii. Trebuie stiut totodata ca lipsa unei nutritii corecte poate creste riscul de a dezvolta ulcere de presiune, motiv pentru care persoanele supuse acestui risc ar trebui sa urmeze o dieta echilibrata, plina de nutrienti si sa se hidrateze bine. Umiditatea ridicata la nivelul pielii poate creste si ea posibilitatea de a dezvolta escare de decubit.
Simptomele escarelor de decubit
Unele dintre simptomele timpurii ale unei escare de decubit pot include:
- modificari de culoare la nivelul pielii;
- variatii de temperatura la nivelul pielii;
- variatii ale fermitatii pielii;
- durere sau mancarime in zona afectata.
Simptome ulterioare:
- o vezicula sau rana deschisa – este cunoscuta sub numele de ulcer de presiune in stadiul II;
- o rana profunda care ajunge in straturile profunde ale pielii – cunoscuta sub numele de ulcer de presiune in stadiul III;
- o rana foarte adanca, ce a ajuns sa afecteze muschiul si chiar osul din zona – cunoscuta sub numele de ulcer de presiune in stadiul IV.
Prevenirea escarelor de decubit
Desi poate fi dificil sa elimini complet riscul de a dezvolta o escara de decubit, exista cateva masuri pe care le poti lua:
- urmeaza o dieta sanatoasa, echilibrata;
- hidrateaza-te corespunzator;
- evita fumatul;
- verifica-ti in mod regulat pielea pentru orice semne timpurii ale unui ulcer de presiune;
- ia in considerare utilizarea unei saltele antiescare.