Top 6 Semne de avertizare pe care ti le da corpul tau inainte de un atac de cord

Photo of author

By Razvan

Bolile de inima continua sa fie principala cauza de deces la nivel mondial, atat la barbati, cat si la femei. Contrar credintei populare, semnele unui atac de cord pot fi deseori greu de observat. De fapt, conform statisticilor, doua treimi dintre femei au simptome de atac de cord mai putin tipice.

Desi provoaca deseori simptome precum durere in partea superioara a corpului si intepaturi in piept, atacurile de cord pot avea, de asemenea, o serie de simptome care pot fi usor confundate cu o alta afectiune. Identificarea semnelor unui atac de cord si cererea imediata de ajutor medical pot salva vieti.

​Iata care sunt cele mai frecvente simptome la care trebuie sa fii atent:

1. Ameteala

Ameteala poate avea o sumedenie de cauze: deshidratarea, infometarea, ridicatul prea brusc din pat, etc. Dar ametelile insotite de dureri in piept si dificultati de respiratie pot semnifica o scadere a volumului sanguin si a tensiunii arteriale, ceea ce poate indica aparitia unui atac de cord.

2. Presiune in centrul pieptului

Primul simptom al unui atac de cord este presiunea incomoda, ca o gheara sau o durere ascutita in centrul pieptului. Acest disconfort poate aparea in valuri care dureaza cateva minute.

3. Durere in alte zone ale corpului

Atacul de cord provoaca adesea durere in piept, insa poate cauza dureri si in alte parti ale corpului, inclusiv in spate, brate, umeri, gat sau maxilar. Conform specialistilor, atunci cand exista o problema de inima, cum ar fi o artera blocata, nervii din inima vor da un semnal ca ceva nu este in regula provocand durere. Avand in vedere ca nervul vag este conectat atat la inima, cat si la creier, piept, abdomen si gat, este posibil sa trimita acele semnale de durere in alte zone ale corpului, in afara de regiunea inimii.

4. Transpiratie excesiva

Cu exceptia cazului in care suferi de diabet, treci prin menopauza sau tocmai ai trecut printr-o sedinta intensa de sport, transpiratia excesiva ar putea semnala un atac de cord. In timpul unui atac de cord, sistemul tau nervos activeaza un raspuns de tip “lupta sau fugi” care te pune in modul de supravietuire si ar putea duce la transpiratie.

5. Palpitatii

Atunci cand inima nu este aprovizionata normal cu sange, se pot intampla tot felul de lucruri in organism. Potrivit specialistilor, oricare dintre partile inimii poate fi iritabila atunci cand sunt private de sange si de nutrienti, ceea ce duce la palpitatii. De stiut insa ca deseori palpitatiile nu semnifica ceva serios. Asadar, nu sunt intotdeauna un semn al atacului de cord.

6. Respiratie greoaie

Chiar daca dificultatea de a respira nu inseamna neaparat ca esti pe cale sa faci un atac de cord, ar putea fi un semn ca inima ta este in pericol. Prin urmare, daca te confrunti cu acest lucru, solicita imediat asistenta medicala.

Mai multe informatii puteti afla de la specialiștii Centrului Medical Misca