O achizitei imobiliara este una foarte costisitoare, pentru care oamenii trebuie adesea sa apeleze la ajutorul institutiilor bancare pentru acordarea unui imprumut financiar. Pe piata bancara exista mai multe tipuri de credite, care se adreseaza anumitor categorii de produse si/ sau servicii.
In ceea ce priveste achizitiile imobiliare, cele mai potrivite sunt creditele imobiliare sau creditele ipotecare. Fiecare tip de credit are propriile conditii si beneficii, de aceea cei care au de gand se apeleze la un astfel de imprumut ar trebui sa puna in balanta toate aceste aspecte pentru a lua cea mai potrivita decizie pentru ei.
In articolul de fata vor fi prezentate avantajele de care se pot bucura cei care opteaza pentru credite ipotecare pentru a-si putea cumpara casa visurilor lor. Unele dintre cele mai importante sunt:
- Perioada de rambursare mare
Fiind vorba despre o suma importanta de bani pe care oamenii trebuie sa o solicite din partea bancii, rambursarea acesteia presupune un efort financiar mare pentru acestia. Drept urmare, creditele ipotecare ofera una dintre cele mai indelungate perioade de rambursare, astfel incat rata lunara sa nu depaseasca forta de plata a solicitantului, perioada aceasta intinzandu-se pe aproximativ 30 de ani.
- Bancile iau in considerare o gama larga de venituri
Pentru a putea obtine un credit ipotecar, oamenii trebuie sa demonstreze ca inregistreaza un venit minim lunar de aproximativ 1.500 de lei. Cu toate aceste, cu cat venitul este mai mare, cu atat si imprumutul acordat de banca va fi mai mare. Astfel ca bancile iau in considerare si alte tipuri de venituri, pe langa salariu si pensie, cum ar fi veniturile din chirii si dividende.
Cei care nu se incadreaza cu propriile vanituri la suma de care au nevoie, pot apela la codebitori, de obicei o persoana din familie – sot/ sotie sau parinti – devenind astfel giranti pentru creditul respectiv.
- Gradul de indatorare este flexibil
In momentul in care se stabileste rata lunara, bancile tin cont si de alte obligatii financiare pe care le au oamenii, cum ar fi persoanele pe care le au in intretinere sau alte rate. De aceea, este obligatoriu ca rata unui credit ipotecar sa nu depaseasca 40% din veniturile lunare nete, in cazul imprumuturilor in lei si de 20%, in cazul imprumuturilor in valuta.
Prin urmare, bancile incearca sa fie de ajutor celor care au nevoie de un credit pentru a-si putea cumpara imobilul de care au nevoie sau la care viseaza.