Audit energetic industrial: de ce trebuie efectuat si ce beneficii le ofera antreprenorilor

Photo of author

By Alexandra

Atat companiile care produc bunuri, cat si cele care presteaza servicii, au nevoie de un sediu in care sa isi desfasoare activitatea. Pentru ca activitatea lor sa fie una conforma cu dorintele si asteptarile antreprenorilor, este necesar ca sediul sa fie echipat si cu sisteme de incalzire, ventilatie si aer conditionat (HVAC). Totodata, sunt utilizate si alte echipamente care sa faciliteze producerea de bunuri sau prestarea de servicii. Acestea vizeaza inclusiv confortul si productivitatea salariatilor.

Fiecare echipament utilizat la nivelul sediului unei afaceri presupune un consum de energie. Poate fi vorba despre energie electrica, gaz sau chiar apa. Fireste, toate aceste resurse provin din natura si nu sunt nelimitate, astfel ca ele provoaca un cost pentru orice companie. In vederea protejarii resurselor naturale, dar si a reducerii costurilor, este impusa prin lege efectuarea unui audit energetic industrial. Iata ce reprezinta acesta, cine trebuie sa il desfasoare si cum poate ajuta el companiile sa fie mai productive!

Audit energetic industrial: ce reprezinta si de ce se face

Efectuarea unui audit energetic industrial este obligatorie, conform legii nr. 121 din 2014 pentru toate companiile si operatorii economici care inregistreaza, anual, un consum de energie mai mare de 1000 de tone echivalent petrol. Obiectivul primordial al unui astfel de audit este acela de a identifica solutiile prin care poate fi imbunatatita eficienta economica a unei cladiri in care se desfasoara activitati de business.

Aceasta verificare se desfasoara o data la fiecare patru ani. Pentru efectuarea auditului, inginerii autorizati in acest sens iau in calcul statisticile de consum pe care le-a inregistrat o firma in precedentii trei ani de activitate. De asemenea, analistii se deplaseaza la sediul firmei, pentru o zi, si analizeaza in mod direct modul in care sunt gestionate resursele de energie in cadrul sediului.

In baza acestor analize, este eliberat dosarul de audit, necesar din punct de vedere legal. De asemenea, se genereaza un set de masuri recomandate pentru imbunatatirea randamentului energetic al companiei. Aceste masuri ajuta intreaga societate, pentru ca protejeaza mediul inconjurator si resursele pe care acesta le pune la dispozitia oamenilor. Pe termen lung si la scara larga, beneficiile eficientei energetice sunt impresionante.

Iar antreprenorii au si ei de castigat, fireste. Implementarea masurilor de imbunatatire a randamentului economic va conduce la cheltuieli mai mici cu energia. Este important de subliniat faptul ca aceste masuri sunt recomandate avand in vedere si mentinerea productivitatii la acelasi nivel. Altfel spus, imbunatatirile pe care ti le vor recomanda inginerii experti in serivicii de audit energetic industrial nu iti vor afecta in mod negativ activitatea.

Este important si sa stii cu ce tip de ingieri trebuie sa colaborezi, pentru a avea garantia unui audit eficient si conform, din punct de vedere legal. Trebuie sa alegi intotdeauna sa lucrezi cu ingineri sau companii cu autorizatie ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei).

Elsaco este o companie specializata in tot ceea ce presupune un audit energetic industrial. Daca ai o cladire care trebuie analizata periodic, in vederea imbunatatirii randamentului energetic, alege sa colaborezi cu ingineri specializati si experimentati, care vor finaliza procesul in timp scurt si cu rezultate benefice pentru tine, atat din punct de vedere legal, cat si economic.