Afla ce inseamna psoriazis, ce simptome are boala si cum poate fi tratata!

Photo of author

By Alexandra

Boala psoriazica sau psoriazis, asa cum este ea cunoscuta in mod comun, este o afectiune care afecteaza mai bine de 2% din populatie. Este vorba despre o boala a pielii si a articulatiilor, dar care isi are originea in dezechilibrele sistemului imunitar. Tocmai din acest motiv, psoriazisul se manifesta initial in interiorul corpului.

De foarte multe ori, psoriazismul este mostenit genetic, insa exista si alte cauze care pot provoca aparitia dezechilibrelor si a simptomelor atat de deranjante. Exista cinci variante de psoriazis, respectiv in placi, gutat, inversat, pustulos si eritrodermic. In cele ce urmeaza, vei putea descoperi mai multe despre simptomele bolii, cauzele care pot conduce la aparitia sa, dar si solutiile pe care le ai pentru a o trata, inclusiv tratamentul cu unguent psoriazis, in cazul in care ajunge sa te afecteze.

Psoriazis – cauze si simptome

Psoriazisul poate sa apara de foarte multe ori, ca urmare a mostenirii genetice. Psoriazisul poate sa apara cu usurinta si ca urmare a actiunii factorilor de mediu. Este vorba despre consumul excesiv de alcool si tutun, conditiile climatice extreme, infectiile, ranile cutanate, precum si consumul unei anumite categorii de medicamente. De asemenea, renuntarea la tratamentele cu costicosteroizi poate sa determine aparitia psoriazisului in forme mai mult sau mai putin severe.

In cazul foarte multor persoane, predispozitia catre psoriazis exista pentru perioade indelungate de timp, iar manifestarea ajunge sa apara ca urmare a actiunii unui factor declansator. Acesta poate fi oricare dintre cei mentionati anterior.

In privinta simptomelor, modul in care se manifesta psoriazisul depinde de tipul bolii. Exista cinci variante, respectiv:

  1. Psoriazis in placi – este intalnit la peste 80% dintre cazuri si se manifesta prin aparitia unor pete rosii pe piele. Acestea sunt groase si pot fi acoperite de un strat alb;
  2. Psoriazis inversat – apare intre coapse sau sub sani si se manifesta tot sub forma unor pete rosii. Acestea sunt fine si lucioase;
  3. Psoriazis eritrodermic (sau exfoliant) – apare foarte rar si se manifesta cu arsuri severe. Trebuie tratat in regim de urgenta si necesita interventie medicala;
  4. Psoriazis gutat – apare in adolescenta sau chair in copilarie si se manifesta prin pete rosii, de dimensiuni reduse, care pot fi identificate pe piele.
  5. Psoriazis pustulos – apare pe maini si picioare sau chiar pe toata suprafata pielii. Se dezvolta rapid, sub forma de pustule albe.

De ce sa alegi un unguent psoriazis pentru tratare

O varianta foarte buna de gestionare a psoriazisului este evitarea aparitiei lui, pe cat posibil. Asa cum ai aflat anterior, boala are substrat genetic in majoritatea cazurilor, iar factorii de mediu pot sa determine declansarea ei. Pentru a evita acest lucru, trebuie sa eviti medicamentele care pot provoca inflamatie, sa protejezi pielea de rani, sa mananci sanatos si sa eviti stresul. In privinta alimentelor, exista cateva tipuri importante de hrana, care pot provoca inflamatii in corp. Este vorba despre lactate, grasimi, alimente procesate, zaharuri, cartofi sau ardei.

Daca psoriazisul incepe sa se manifeste, nu ai alta solutie decat sa apelezi la tratamente. In cazul fericit in care forma este una usoara, cea mai buna solutie este sa folosesti un unguent psoriazis bazat pe ingrediente naturale. La TIS Farmaceutic gasesti optiuni eficiente si accesibile. Comanda acum solutiile optime si trateaza usor si sigur psoriazisul!