Tulburarile de dispozitie pot lua diferite forme, de la tulburarea depresiva majora pana la afectiuni mai putin frecvente, cum ar fi tulburarea bipolara sau tulburarea perturbatoare de dereglare a dispozitiei. In randurile ce urmeaza, noi iti vom oferi cateva informatii care te pot ajuta sa determini daca copilul tau are o tulburare de dispozitie si, daca da, cum sa-si imbunatateasca simptomele.
Tulburarea depresiva majora
Tulburarea depresiva majora – cunoscuta in mod obisnuit ca depresie – este caracterizata de sentimente cronice de tristete, vinovatie sau inutilitate. Copiii si adolescentii cu depresie pot fi iritabili si capriciosi, se plang ca se plictisesc tot timpul si se simt tot mai putin interesati sa petreaca timpul cu prietenii sau sa faca activitati care candva le ofereau placere.
Alte semne de depresie includ pierderea sau cresterea in greutate, somn prea mult sau prea putin si ganduri de moarte sau dorinta de a muri. Parintii sau profesorii pot observa, de asemenea, ca notele copilului scad si ca acesta are dificultati de concentrare.
O combinatie de factori genetici, biologici, de mediu si psihologici cauzeaza depresia. Depresia apare in familii, dar poate aparea si la persoanele fara antecedente familiale ale afectiunii.
Situatiile stresante, cum ar fi mutarea, schimbarea scolii, problemele de relatie sau moartea unei persoane dragi pot declansa un episod depresiv. Cu toate acestea, episoadele pot aparea si fara un declansator evident.
Copiii si adolescentii de orice varsta pot fi depresivi, dar afectiunea este mai frecventa la adolescenti decat la copiii mai mici. De stiut, totodata, ca depresia afecteaza un numar egal de baieti si fete in scoala primara, dar la adolescenta afecteaza de doua ori mai multe fete decat baieti.
Este obisnuit ca adolescentii sa se simta tristi sau nervosi din cand in cand. Daca sentimentele trec, adolescentul poate experimenta schimbari normale de dispozitie.
Iritabilitatea si starea de spirit tipice adolescentilor pot fi greu de distins de depresie. Daca crezi ca copilul tau este deprimat, un expert in psihiatrie pediatrica poate evalua simptomele acestuia, oferindu-i un tratament adecvat.
Tulburarea depresiva persistenta
Cel mai proeminent semn al tulburarii depresive persistente este o stare constanta depresiva sau iritabila care dureaza un an sau mai mult. Aceasta tulburare seamana cu tulburarea depresiva majora, dar difera prin faptul ca simptomele sunt mai putine, mai putin severe si dureaza mai mult, uneori ani de zile.
Din cauza duratei lungi si a intensitatii mai scazute a simptomelor, tulburarea depresiva persistenta este deseori greu de diagnosticat atat la adulti, cat si la copii. Multi oameni pur si simplu se obisnuiesc cu simptomele.
Tulburarea bipolara
Un copil sau un adolescent cu tulburare bipolara experimenteaza oscilatii ciclice intre depresie si manie, cea din urma fiind marcata de sentimente de gandiozitate, exuberanta excesiva si iritabilitate cronica, severa.
Tulburarea bipolara poate fi diagnosticata daca copilul tau se confrunta cu un episod maniacal in care el sau ea prezinta o schimbare dramatica a dispozitiei si pare neobisnuit de fericit sau entuziasmat. El sau ea poate vorbi excesiv, rapid sau tare si poate schimba subiectul de conversatie frecvent sau brusc.
Copilul poate avea, de asemenea, o stima de sine nerealist de mare, ambitie si foarte multa energie. Alte semne de manie includ scaderea nevoii de somn, pierderea contactului cu realitatea si comportament riscant, care poate sa-i puna sanatatea in pericol.
In timpul unui episod depresiv, o persoana poate experimenta iritabilitate, tristete persistenta sau plans frecvent. El sau ea poate avea ganduri de moarte sau de sinucidere si isi pierde interesul pentru activitatile preferate. Alte semne de depresie includ un nivel scazut de energie, oboseala, concentrare slaba si o schimbare a obiceiurilor alimentare sau de somn.
Tulburarea perturbatoare de dereglare a dispozitiei
Crizele de furie ocazionale sunt o parte normala a cresterii, dar daca copilul tau este in mod frecvent furios sau iritabil sau are crize de furie dese, intense si continue, este posibil sa se confrunte cu tulburarea perturbatoare de dereglare a dispozitiei.
Aceasta afectiune este caracterizata prin accese frecvente de furie care par extrem de disproportionate cu o anumita situatie. Izbucnirile apar, in medie, de trei sau mai multe ori pe saptamana timp de un an sau mai mult. Intre izbucniri, copiii cu aceasta tulburare sunt in mod persistent iritabili sau furiosi.
Tulburarea perturbatoare de dereglare a dispozitiei apare mai frecvent la baieti decat la fete.
Afla mai multe despre toate aceste probleme pe https://mindmed.ro