Lucruri interesante de stiut despre piele (material)

Photo of author

By Razvan

Pielea este folosita intr-o varietate de moduri inca de la inceputurile omenirii, cand obisnuia sa fie principalul material in confectionarea pieselor de imbracaminte. Mormintele egiptene ne ofera o imagine destul de clara asupra modului in care pielea a fost folosita in cultura respectiva. Picturile si sculpturile gasite acolo sugereaza ca pielea era folosita in obiecte decorative, imbracaminte si alte scopuri practice inca din anul 1000 i. Hr. De atunci, oamenii au invatat o multime de lucruri fascinante despre piele. Au invatat ca este un material versatil care poate fi folosit atat in scopuri utilitare, cat si decorative. In ziua de azi, putem cumpara de peste tot pantofi, curele, articole de imbracaminte si genti piele. Dar trebuie mentionat ca acest material este adesea folosit in unele moduri si produse mai putin evidente.

In ce domenii se foloseste pielea?

Fiind un material usor de gasit si de lucrat, durabil si versatil, pielea este folosita intr-o multime de moduri practice, inca din Antichitate. Arheologii au gasit instrumente de colorare a pielii si artefacte confectionate din piele care dateaza de cateva secole inaintea erei noastre. Aceste descoperiri arata ca stramosii nostri obisnuiau sa foloseasca pielea in viata lor de zi cu zi. Cel mai mult, insa, acest material a fost utilizat in confectionarea articolelor de imbracaminte si de incaltaminte. De asemenea, pielea era des folosita in crearea corturilor sau adaposturilor. Interesant este faptul ca instrumentele cu care prelucrau pielea oamenii timpurii sunt foarte asemanatoare cu multe dintre instrumentele utilizate si in ziua de azi.

In India secolului al XIII-lea, pielea era folosita ca moneda de schimb. Era considerata o optiune viabila, asta pana cand monedele de acest tip au inceput sa fie falsificate. Banii din piele aveau sa fie folosite, la un moment dat, si in Italia, Franta si China.

In secolul al XVII-lea, casele de moda din orasele italiene precum Florenta si Venetia au introdus pielea in confectionarea tapetului. La acele vremuri, aceasta practica era considerata foarte eleganta, fiind folosita in special de catre cei bogati. Tapetul din piele este utilizat si in prezent, putand fi gasit intr-o varietate de culori si stiluri.

Pielea avea sa fie folosita si pentru crearea vaselor de baut. Aceasta este, de fapt, o traditie britanica ce dateaza din perioada medievala si a dinastiei Tudorilor, care continua si astazi. Vasele de baut din piele sunt un suvenir englezesc popular pentru turisti.

Un alt domeniu in care se foloseste pielea este cel al fabricarii de mobilier. Canapelele si scaunele din piele sunt foarte populare, nu numai pentru aspectul lor elegant, ci si datorita longevitatii pe care o ofera materialul. Oamenii apreciaza aspectul mobilierului din piele, dar il considera si o investitie buna.

Pielea a fost folosita in scaunele auto de cand s-a inventat trasura fara cai. Astazi, scaunele din piele sunt o caracteristica pe care multi o cauta la masinile noi. Si, chiar daca proprietarii de masini nu au scaune din piele in vehicul, pot achizitiona o varietate de stiluri si modele diferite de huse din piele naturala pentru a imbunatati aspectul si senzatia automobilului lor.

Multe manusi de lucru sunt confectionate din piele. Acest lucru se datoreaza partial durabilitatii materialului. Pielea este, de asemenea, un material confortabil pentru pielea umana, deoarece este moale si neteda. Pielea supla, in special, permite o miscare lejera a mainilor, care este necesara in timpul efectuarii diferitelor activitati fizice, precum gradinaritul, tamplaritul, etc.

Imbracamintea pentru motociclisti (imbracamintea moto) este adesea confectionata din piele. Deoarece sunt durabile si flexibile, hainele din piele permit motociclistului nu numai sa se miste liber, dar si sa se simta in siguranta.

Pielea este, de asemenea, folosita pentru fabricarea mingilor si altor tipuri de echipamente sportive. Manusile de baseball si de fotbal sunt, de asemplu, fabricate din piele. Desigur, din acest material sunt confectionati si multi pantofi de sport.

Chiar si lumea medicinei s-a folosit de beneficiile pielii. In anii 1960, pielea de oaie era folosita pentru pacientii imobilizati la pat. Pielea moale ajuta la prevenirea si chiar tratarea escarelor (rani ale pielii care apar din cauza sederii indelungate in pat sau pe scaun). In plus, pielea a fost folosita de-a lungul istoriei pentru a crea aparate ortodontice pentru membre rupte sau entorse si pentru multe alte tipuri de instrumente medicale.