Sistemul endocrin
Cresterea si dezvoltarea normala in timpul copilariei si adolescentei necesita actiunea multor hormoni, influentati de componenta genetica a unui copil si de mediul sau (nutritie sanatoasa, activitate fizica si mediu de invatare stimulant).
Pe parcurs, cresterea unui copil poate fi afectata fie de o deficienta, fie de un exces de hormoni diferiti, cum sunt hormonii de crestere, tiroidieni, hormonii pubertali sau cortizolul.
Tulburarile tiroidiene
Hipotiroidismul si hipertiroidismul sunt tulburari endocrine frecvente care afecteaza cresterea si neurodezvoltarea copiilor.
Cele mai frecvente afectiuni hipotiroidiene sunt hipotiroidismul congenital si tiroidita Hashimoto, iar cea mai frecventa afectiune hipertiroidiana este boala Graves, care uneori poate afecta si ochii si functia inimii.
Statura mica si problemele de crestere
Toti copiii cresc in ritmuri diferite, in functie de potentialul lor genetic, dar tulburarile glandelor endocrine pot avea un impact negativ asupra acelui potential genetic. Acestea includ tulburari ale hipofizei, tiroidei si glandelor suprarenale si afecteaza atat inaltimea, cat si greutatea si dezvoltarea pubertara. Cel mai adesea, inaltimea unui copil este legata de inaltimea parintilor sai, de greutatea si lungimea la nastere, de sindroamele genetice subiacente sau anomaliile majore ale organelor (rinichi, plamani, inima si intestine) si de deficientele nutritionale, mai degraba decat de problemele hormonale.
Tulburarile pubertatii
Pubertatea are la baza doua componente: suprarenale (activarea glandelor suprarenale ce produc hormoni care pot duce la dezvoltarea parului pubian in jurul varstei de 8 – 10 ani) si gonadarche (productia ovariana a hormonului sexual feminin estrogen la fete si productia testiculara de testosteron la baieti). De obicei, gonadarche incepe la fete la varsta de 10 ani si la baieti la varsta de 12 ani, intregul proces de crestere pubertara si dezvoltare sexuala durand intre 3 si 4 ani. Debutul menarhei are loc de obicei la fete in jurul varstei de 12 – 13 ani, iar masculinizarea (schimbarea vocii, cresterea parului corporal si a muschilor corpului) are loc la baieti dupa varsta de 14 ani.
Pubertatea precoce
Tot mai multi copii prezinta semne de pubertate precoce, iar motivele pentru care se intampla acest lucru nu sunt clare, dar se crede ca au legatura cu obezitatea si cu expunerea mamelor in timpul sarcinii la substante chimice care afecteaza sistemul endocrin, aceste substante fiind omniprezente in mediul nostru si in alimentatie.
Pubertatea precoce apare la fete inainte de 8 ani si la baieti inainte de 10 ani si poate duce la reducerea semnificativa a inaltimii finale a adultului, dar si la modificari fizice ale pubertatii in anii de scoala primara, care pot fi atat fizice, cat si psihologice, atat pentru copii, cat si pentru parinti.
Pubertatea tarzie
Pubertatea tarzie se refera la lipsa dezvoltarii sexuale la baietii de 14 ani si la fetele de 13 ani. Acest lucru ar putea fi pur si simplu legat de factori familiali cu antecedente ale unuia sau ambilor parinti cu pubertate intarziata, dar poate fi si rezultatul fie al unei probleme hipofizare, fie al unei probleme in ovare la fete sau in testicule la baieti. Oricare ar fi rezultatul, adesea adolescentii vor avea asociate probleme majore de imagine psihologica si corporala care decurg din lipsa lor de dezvoltare sexuala si statura scurta in comparatie cu colegii lor.
Obezitatea, rezistenta la insulina si diabetul de tip 1 si 2 la copii
Obezitatea in societatea noastra este o problema majora de sanatate atat in randul adultilor, cat si in randul copiilor si adolescentilor.1 din 4 copii sunt, in ziua de azi, supraponderali sau obezi, in timp ce 2 din 3 adulti sunt afectati in mod similar, ducand la cresterea ratei de diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare, boli hepatice, osteoartrita, unele tipuri de cancer si boli mintale (legate de stima de sine scazuta).
Desi cu totii avem responsabilitatea fata de noi insine si de familiile noastre de a ramane sanatosi si activi, adevarul este ca, in societatea in care traim, fara eforturi concentrate din partea parintilor ca modele pentru copiii lor, toti (parintii, copiii si medicii lor deopotriva) avem tendinta de a ne ingrasa excesiv si de a ne supune pericolului pentru numeroase complicatii de sanatate cauzate de obezitate.
Vestea buna este ca bolile endocrine la copii, indiferent de cauzele lor, pot fi tratate cu succes intr-un cabinet endocrinologie Dolj. Este important, insa, ca evaluarea medicala de specialitate sa fie efectuata cat mai curand posibil. De asemenea, copilul are nevoie de comunicare din partea parintilor lui. Trebuie sa i se explice ce se intampla cu corpul lui si sa inteleaga dezvoltarea sa. In caz de nevoie, se poate cere ajutorul unui psihoterapeut.