Cum pot fi prevenite complicatiile severe ale escarelor

Photo of author

By Razvan

Escarele, denumite si ulcere de presiune, ulcere de decubit sau leziuni de presiune, apar atunci cand pielea se deterioreaza din cauza presiunii constante exercitate asupra unei zone restranse a corpului.

Practic, aceasta presiune constanta determina reducerea circulatiei sanguine in zona respectiva, ducand la deteriorarea celulelor pielii si la aparitia acestor leziuni numite escare.

Exista trei factori principali pentru dezvoltarea unei escare: imobilitatea, presiunea crescuta pe o sectiune a pielii si intreruperea fluxului de sange catre piele.

Escarele se pot dezvolta atunci cand stai culcat in pat si nu schimbi pozitiile suficient de des sau daca stai nemiscat perioade indelungate fara sa te misti. O escara se poate dezvolta si in alte moduri. De exemplu, s-ar putea forma sub brate daca folosesti carje incorect, poate aparea pe pielea in care piciorul se sprijina pe o proteza sau poate sa se dezvolte in spatele urechii daca ochelarii pe care ii porti sunt prea mici.

Orice escara, indiferent de cauza ei, se poate infecta. Infectiile frecvente legate de ulcerele de presiune includ infectii localizate (infectie in zona escarei), celulita infectioasa si osteomielita. Aceste si alte infectii pot duce la septicemie.

Septicemia si socul septic pot rezulta dintr-o infectie ce apare oriunde in corp, cum ar fi pneumonia, gripa sau infectiile tractului urinar. Infectiile bacteriene sunt insa cea mai frecventa cauza a septicemiei. La nivel mondial, o treime dintre persoanele care dezvolta septicemie mor. Multi dintre cei care supravietuiesc raman cu efecte secundare, cum ar fi tulburarea de stres post-traumatic, dureri si oboseala cronica, disfunctia organelor si / sau amputari.

Iata cum pot fi prevenite complicatiile severe ale escarelor:

Singura modalitate de prevenire a escarelor este sa te asiguri ca nu exista presiune sau ca exista cat mai putina presiune pe anumite parti ale corpului pentru perioade prelungite. Asta inseamna ca persoanele imobilizate la pat trebuie intoarse si repozitionate in mod regulat. Persoanele care utilizeaza scaun cu rotile pentru mobilitate ar trebui sa isi schimbe pozitia cel putin o data la fiecare 15 minute. Saltelele antiescare pot fi extrem de utile pentru persoanele imobilizate la pat, iar pernele si colacii antiescare pot preveni complicatiile escarelor in cazul persoanelor care folosesc scaun cu rotile, deoarece ajuta la atenuarea presiunii.

Un alt aspect ce ajuta la prevenirea complicatiilor escarelor este pastrarea pielii cat mai curata si uscata posibil. Uscarea pielii trebuie facuta usor, fara frecare, deoarece frecarea poate irita pielea.

Atentie la orice obiecte ce pot cauza presiune suplimentara. Cutele cearsafurilor sau hainelor pot fi iritante, la fel si lucrurile minuscule, cum ar fi firimiturile sau obiectele pe care le-ai putea arunca pe scaun sau in pat fara sa observi.

Pielea trebuie inspectata cu atentie in fiecare zi. Daca se observa semne de roseata, cauzate de presiune, trebuie anuntat un medic specialist.