Gandacii de bucatarie sunt periculosi pentru sanatatea umana, fiind considerati a fi sursa de alergeni si declansatori de astm. De asemenea, pot transporta bacterii care provoaca boli daca sunt lasate pe alimente.
Potrivit expertilor din Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), gandacii de bucatarie sunt “daunatori neigienici in asezarile umane”.
Musca gandacii de bucatarie?
Potrivit Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, gandacii de bucatarie nu musca. Totusi, pot zgaria cu spinii de pe picioarele lor. Si pentru ca transporta bacterii si microbi, o zgarietura de gandac ar putea cauza o infectie.
Ce boli pot transmite gandacii de bucatarie?
Desi exista putine dovezi care leaga gandacii de focarele specifice de boli, acesti daunatori pot transporta bacterii.
Potrivit Agentiei pentru Protectia Mediului din SUA, gandacii de bucatarie transporta microbi si bacterii care, daca sunt depuse pe alimente, pot provoca salmonella, stafilococ si streptococ.
De asemenea, expertii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii sustin ca gandacii sunt cunoscuti pentru faptul ca joaca un rol in dezvoltarea mai multor boli intestinale, cum ar fi dizenteria, diareea, holera si febra tifoida.
Gandacii si alergiile
Potrivit unui articol publicat in revista Allergy, Asthma & Immunology Research din 2012, gandacii sunt una dintre cele mai frecvente surse de alergeni in interior.
Se crede ca enzimele care se gasesc in excrementele, saliva si ouale gandacilor provoaca reactii alergice la multi oameni.
Potrivit FDA, copiii sunt mult mai sensibili la alergiile cauzate de gandaci decat oamenii.
Pentru a face fata simptomelor alergice, medicii recomanda medicamente eliberate fara reteta sau medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala, cum ar fi: antihistaminicele, decongestionantele si spray-urile nazale.
Cum tinem gandacii de bucatarie departe de casa?
Una dintre cele mai simple, sanatoase si eficiente metode de a indeparta gandacii de bucatarie in zilele noastre este de a folosi un aparat ultrasonic. Acesta poate fi utilizat atat in case, cat si in cladiri de birouri, curti, terenuri, garaje sau in spatii comerciale. Practic, aparatul ultrasonic emite niste unde de pana la 100 m in camp deschis, intr-un unghi de 120 de grade, avand capacitatea de a functiona pe o suprafata de circa 250 de metri patrati. La emiterea undelor de inalta frecventa, nu doar gandacii de bucatarie se vor indeparta de locuinta ta, dar si eventualii paianjeni, soareci sau furnici.