De ce nu ar trebui sa te infometezi daca vrei sa slabesti

Photo of author

By Razvan

Probabil ca ai aflat de modul in care functioneaza pierderea in greutate: pur si simplu, trebuie sa arzi mai multe calorii decat sa consumi (deficit de calorii).

Usor, nu? Ei bine, nu chiar.

Acest lucru ar putea fi dus prea departe, ducand la cresterea riscului de a provoca daune organismului. Atunci cand vrei sa pierzi in greutate, trebuie sa fii atent, inainte de toate, sa nu iti periclitezi sanatatea. Si, cu siguranta, acest lucru inseamna sa nu te infometezi.

Corpul poate fi usor iritat prin faptul ca nu i se da ceea ce vrea. Cand incepi un post intermitent sau un regim scazut in calorii, corpul tau va incepe sa iti ceara anumite lucruri. Daca nu primeste ceea ce doreste, va incepe sa provoace consecinte precum:

  • foame intensa;

  • dureri de cap;

  • dureri de stomac;

  • oboseala;

  • letargie.

De ce nu ar trebui sa te infometezi pentru a slabi? Iata cateva motive:

​Iti incetinesti metabolismul.

Interesant este faptul ca, atunci cand corpul tau este epuizat din cauza aportului caloric scazut (sursa intregii tale energii), metabolismul tau (acel lucru misterios care arde calorii) incetineste pentru a conserva energia. Cu alte cuvinte, daca nu mananci suficient, corpul tau incepe sa stocheze grasimile si energia, deoarece ii spune creierului ca este infometat si nu stie cand va veni urmatoarea sursa de hrana.

Mai mult decat atat, fiind in acest “mod de infometare”, corpul tau poate incepe chiar sa scada masa musculara pentru a conserva energia. Potrivit unor studii, foametea poate duce la pastrarea celulelor adipoase ale corpului in locul masei slabe si masei musculare.

Corpul tau este conceput pentru a te proteja de foame. Isi va pastra orice sursa de energie pentru a se mentine in viata, chiar daca aceasta sursa de energie consta in propriile celule de grasimi si muschi.

​Iti privezi organismul de nutrientii esentiali.

Cand corpului tau nu ii oferi cantitatea necesara de calorii pentru a-i asigura o nutritie adecvata, il privezi de vitaminele, mineralele si aminoacizii-cheie necesari pentru a se mentine sanatos. Conform specialistilor nutritionisti, infometarea cauzeaza o multime de efecte negative in viata de zi cu zi, cum ar fi:

  • incapacitatea de a efectua activitatile fizice;

  • dificultatea de a regla schimbarile de dispozitie si emotii;

  • sistem imunitar slabit, ceea ce poate duce la aparitia mai multor boli;

  • lipsa de vitamine si substante nutritive necesare pentru prevenirea si combaterea bolilor.

​Foametea, pur si simplu, nu este necesara daca vrei sa slabesti.

In cele din urma, trebuie stiut faptul ca, secretul unei pierderi in greutate de succes consta in moderatie, nu in infometare. Nu vei slabi niciodata daca incerci sa mananci foarte putin; mai mult, vei risca sa te imbolnavesti! Un numar de calorii semnificativ si o alimentatie inteligenta si plina de nutrienti necesari reprezinta cea mai buna si sanatoasa cale de a scapa de kilogramele in plus.

Cel mai bine, insa, ar fi sa apelezi la ajutorul unui nutritionist care sa iti ofere o dieta personalizata, bazata pe nevoile organismului tau.

Articol scris in colaborare cu https://dieta-fit.eu