Ce este sindromul de tunel carpian?
Sindromul tunelului carpian este cauzat de presiunea asupra nervului median. Tunelul carpian este un pasaj ingust inconjurat de oase si ligamente, situat intre incheietura pumnului si palma. Prin acest canal trec tendoanele unor muschi si nervul median, care este raspunzator de senzatiile primelor 3-4 degete (degetul mare, degetul aratator, degetul mijlociu si, partial, inelarul), avand de asemenea functia de a coordona contractia unor muschi ai palmei.
Denumirea de sindrom de tunel carpian a aparut pentru prima data in cercetarile stiintifice medicale la mijlocul anilor 1800, iar prima interventie chirurgicala pentru tratarea acestuia s-a efectuat in anul 1930. De mentionat, de asemenea, ca acest sindrom este cea mai frecventa problema ce afecteaza mana omului din societatea moderna. De fapt, se crede ca sindromul de tunel carpian afecteaza in jur de 5% din populatia lumii.
Simptomele sindromului de tunel carpian:
Miscarile repetitive ale mainii, alte probleme de sanatate si anatomia mainii pot contribui la aparitia acestui sindrom. Simptomele acestuia apar treptat, iar disconfortul pe care il creeaza devine tot mai mare in timp. Simptomele includ:
-
Amorteala sau furnicaturi in mana sau degete. Degetul mic nu are, de obicei, aceste simptome, dar celelalte, inclusiv degetul mare, da. Aceste senzatii inconfortabile pot fi simtite inclusiv la incheietura mainii si in brat, in special in timpul unor actiuni care solicita mai mult mana, precum sofatul, tinerea unei agende sau a unei carti. Senzatiile pot aparea inclusiv in timpul noptii, deteriorand calitatea somnului.
-
Slabiciune in mana. S-ar putea sa existe o slabiciune a mainii care sa ingreuneze efetuarea anumitor sarcini.
Diagnostic:
Diagnosticul se pune in urma unui examen fizic in care se testeaza senzatiile din degete si forta mainii. De asemenea, se poate face o radiografie a mainii pentru a exclude alte cauze ale disconfortului.
Mai mult decat atat, medicul poate cere efectuarea unei electriomiografii, acesta fiind un test care masoara descarcarile electrice minuscule produse in muschi. Testul presupune introducerea unui ac subtire in muschii specifici pentru a evalua acea activitate electrica in momentul in care muschiul este contractat si in repaus. Practic, scopul electromiografiei este de a identifica deteriorarea raspunsului muschilor care sunt controlati de nervul median.
Tratament:
Daca apar inflamatii, se recomanda aplicarea unor pachete de gheata pe mana. Evitarea activitatilor care agraveaza simptomele poate ajuta. De obicei, medicii incearca terapii non-chirurgicale, acestea fiind eficiente doar atunci cand sindromul este diagnosticat precoce.
Exista mai multe tratamente posibile pentru aceasta tulburare, inclusiv:
-
utilizarea unei orteze pentru incheietura mainii;
-
medicamente antiinflamatorii nesteroidiene, cum ar fi ibuprofen. Medicamentele de acest tip nu vindeca tulburarea, dar alunga durerile;
-
corticosteroizi. Injectiile cu corticosteroizi, ghidate cu ultrasunete, sunt destul de controversate. Corticosteroizii orali sunt eficienti doar in cazul in care cauza sindromului de tunel carpian este o boala antiinflamatorie, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoida.
Decompresia chirurgicala se recomanda in stadia medii si severe. Daca celelalte tratamente nu dau rezultate, chirurgia se recomanda si in cazurile incipiente.
Iata un video interesant despre cel mai eficient tratament!
Este bine de stiut ca sindromul de tunel carpian este o boala care progreseaza lent dar sigur. Fara un tratament eficient nervul median sufera degenerare ireversibila.
Continua sa afli mai multe despre Sindromul de tunel Carpian!