Saturday, December 2, 2023
Afli informatiile care conteaza


10 informații pe care trebuie sa le știi despre rulourile de gazon

Atunci cand decizi să te muti la casa, unul dintre primele aspecte la care visezi este timpul liber petrecut în…

By Razvan Nemesu , in Casa si gradina , at October 29, 2020

Atunci cand decizi să te muti la casa, unul dintre primele aspecte la care visezi este timpul liber petrecut în grădină; un covor natural, verde intens, din gazon sanatos și viguros este printre principalele tale dorințe. Pentru a-l obtine, poti opta fie pentru insamantare, fie pentru gazon rulat.

Rulourile de gazon sunt din ce in ce mai populare in ultimii ani deoarece au ajuns sa fie din ce in ce mai accesibile, asigura o inverzire imediata a curtii (in maxim 24 de ore curtea poate fi amenajată) si, daca sunt achizitionate de la un producator de gazon cu experienta, se integreaza imediat in noul spatiu.

Daca alegi gazon rulat pentru curtea ta, profesioniștii au câteva recomandări:

  1. Teoretic, poti monta rulourile de gazon in orice perioada a anului, atâta vreme cât solul nu este înghețat. Daca plantezi rulourile de gazon natural în iulie si august, atunci când temperaturile depășesc 30 de grade Celsius, este recomandat să îl montezi cât mai curând de la momentul livrării. După plantare, rulourile de gazon trebuie irigate din abundență, dimineața și seara, atunci când soarele nu este puternic.

  2. Solul pe care vor fi plantate rulourile de gazon natural trebuie sa fie de foarte buna calitate. Este recomandat terenul să fie pregătit în prealabil. Pentru o eficienta sporita, imprastie un amestec de nisip subtire cu sol brun, un strat uniform de aprox. 10 cm.

  3. Este bine ca inainte de instalarea gazonului sa se aplice un erbicid selectiv pe intreaga suprafata de pamant;

  4. Pentru rezultate cat mai bune, rulourile de gazon trebuie sa fie recoltate cu maxim 48 de ore inainte de montare. Ideal este ca acestea sa fie recoltate in ultimele 24 de ore. Daca se intarzie transplantarea, prinderea poate sa fie intarziata.

  5. Este ideal ca imediat dupa montare, gazonul sa fie ingrijit cu atentie. De regula, ingrijirea implica irigarea abundenta și tunderea regulata. Daca sufera de seceta, gazonul se poate usca rapid; dacă nu este tuns corect, peluza este expusa riscului deteriorarii.

  6. Pentru garantia ca peluza ta va arata asa cum iti doresti, iti recomandam sa apelezi la o firma specializata in amenajarea de spatii verzi. Astfel, toate operatiunile vor fi respectate.

  7. O solutie excelenta cu ajutorul careia se poate economisi foarte mult timp este montarea unui sistem de irigatii automatizat. Acesta se instaleaza inaintea rulourilor de gazon si, desi poate fi destul de costisitor, este extrem de eficient.

  8. Atunci cand sunt montate, rulourile de gazon trebuie sa arate impecabil. Acestea nu trebuie sa aiba zone decolorate, buruieni sau alte simptome de imbolnavire.

  9. Imbinarile intre rulouri trebuie sa fie perfecte. Nu trebuie sa existe distanta intre ele si nici nu trebuie sa fie montate prin suprapunere.

  10. Odata ce s-a prins, ruloul de gazon se ingrijeste corespunzator: trebuie sa fie udat frecvent, sa fie tuns saptamanal si, ocazional, sa fie tratat impotriva daunatorilor si imbogatit cu substate nutritive.

Daca ai o suprafata de teren pe care o vrei verde in cel mai scurt timp, rulourile de gazon sunt cea mai buna solutie. Respecta toate sfaturile amintite si te vei bucura de fiecare moment petrecut pe micul tau petic de iarba.