Pentru copii, perioada primilor ani din viata coincide cu o crestere accelerata, asimilarea multor noi cunostinte dar poate insemna si intervalul in care sunt cei mai vulnerabili la nelipsitele boli ale copilariei. Astfel, desi schema de vaccinare sugerata la nivel national a reusit sa reduca mult nu doar rata de imbolnaviri dar si gravitatea acestora, multe dintre aceste manifestari se propaga in colective precum scolile sau gradinitele, motiv pentru care este important sa fim la curent cu ce presupune fiecare. In schimb, partea pozitiva a aparitiei acestor patologii in primii ani de viata este formarea de anticorpi, unii dintre care vor persista toata viata, de multe ori variantele acuzate de adulti ale acelorasi boli fiind mult mai grave. Din aceasta cauza, consensual general ce sustine ca este mai bine ca aceste patologii sa isi urmeze cursul tocmai la varsta copilariei contine pana la urma un sambure de adevar, sustinut de manifestarile exacerbate ale bolilor copilariei consemnate la adulti.
Rujeola si pojarul – cele mai des intalnite boli ale ultimilor ani
2 dintre principalele patologii cu un grad ridicat de contagiozitate, rujeola si pojarul, se manifesta in moduri similare, cel mai vizibil semn fiind eruptia generalizata. In ceea ce priveste diagnosticul diferential, acesta se face tot pe baza examinarii punctelor rosii, alaturi de o anamneza detaliata care sa ne confirme suspiciunea unui context epidemiologic. Aditia manifestarilor ce mimeaza raceala (febra, dureri de cap, inapetenta) pot fi tot ce mai aveam nevoie pentru a pune diagnosticul de certitudine, pentru ca mai apoi sa putem trata cu succes simptomatologia. Totusi, diferentele nu se opresc la nivelul aspectului petelor de pe corp, ci continua la nivelul agentului viral cauzator. Astfel, daca in cazul rujeolei agentul cauzator poarta numele Morbillivirus Morbillorum, varicela este data de virusul varicelo-zoosterian, acest detaliu fiind important deoarece la maturitate poate declansa si boala numita herpes zoster.
Cum putem aprecia nivelul de contagiozitate
Un aspect important ce trebuie urmarit pentru a putea anunta persoanele care au intrat in contact cu bolnavul este perioada de incubatie a fiecareia dintre bolile infecto-contagioase ce apar cel mai des la varsta copilariei. Astfel, in cazul varsatului de vant vorbim de simptome ce apar chiar si la 3 saptamani dupa contactul cu un alt bolnav, urmand ca in alte 3 saptamani acestea sa se amelioreze pana la disparitie. Totusi, momentul dinaintea aparitiei veziculelor este considerat a fi cel mai contagios, detaliu ce poate fi redundant datorita faptului ca nu exista semne vizibile care sa ne semnalizeze acest lucru. In ceea ce priveste rujeola, perioada de incubatie se va intinde pe maxim 10 zile, bolnavii fiind contagiosi atat inainte cat si dupa aparitia petelor rosii, intervalul semnalat insumand aproximativ 8 zile. Ca si aspect distinctiv al leziunilor, acestea vor aparea intai la nivelul fetei, inclusiv pe mucoasa orala, urmand ca intr-un final sa se extinda pe tot corpul. Acceseaza Clubul Bebelusilor pentru a citi mai multe despre acest subiect.