Saturday, January 23, 2021
Afli informatiile care conteaza


Cascatul este intr-adevar contagios

Chiar si intr-o zi buna, casti de vreo zece ori. Cu toate acestea, este si mai enervant atunci cand altcineva…

By Razvan Nemesu , in Sanatate , at April 12, 2020

Chiar si intr-o zi buna, casti de vreo zece ori.

Cu toate acestea, este si mai enervant atunci cand altcineva tot casca si te face sa urmezi exemplul.

De ce casca oamenii ?

Probabil ca ai auzit ca ai cascat din cauza lipsei de oxigen la creier. Stiinta a descoperit ca aceasta ipoteza este neadevarata, dar exista si alte motive pentru a lua acea pozitie cu gura larg deschisa care para sa te faca mai mult obosit decat treaz.

Cea mai populara teorie care circula de ce ai cascat are legatura cu temperatura creierului tau. Inhalarea de aer care vine cu cascatul functioneaza pentru a raci motorul gandirii tale. Asadar, cand te plangi ca esti obosit de fapt este modul in care corpul tau poate raci creierul pentru a te ajuta sa te relaxezi.

Dar de ce cascam atunci cand ne plictisim? Este posibil acelasi mecanism. Creierul tau este mai putin inactiv si crede ca ar putea fi timpul pentru un pui de somn.

De ce cand navigam pe internet nu cascam ? Pentru ca tinem creierul activ, pentru ca nu ai cum sa te plictisesti cand cauti ceva interesant.

Se poate sa cascam si cand stam in fata televizorului, dar avem telecomanda in mana si trebuie doar sa iesim din acea stare.

Ceva interesant legat de corpul uman si temperatura mediului ambiant este faptul ca atat o temperatura ombianta calda dar si rece pot face sa dormiti (si, eventual, sa va provoace un cascat in plus).

Iata de ce:

Temperatura mare: Acum, daca stii ca creierul tau te face sa bajbai mai mult cand este cald, s-ar putea sa aiba sens de ce ai putea dormi la temperaturi mai calde. Caldura poate parea relaxanta, dar iti face corpul sa lucreze mai greu pentru a regla temperatura.

Temperatura mica: cand sunteti pe vreme extrem de rece, corpul dvs. vrea sa se inchida in modul de somn, deoarece creierul dvs. este obosit atunci cand se raceste. Raspunsul corpului tau la vremea rece este motivul pentru care este important sa incerci sa ramai treaz atunci cand ramai blocat intr-un viscol si nu poti gasi adapost. De asemenea, timpul mai racoros care te face sa dormi este si motivul pentru care este recomandat sa nu iti pastrezi dormitorul prea cald noaptea.

De ce te face sa casti cand casca altcineva

Unul dintre motivele interesante pentru care oamenii casca dupa ce altcineva face este empatia! Desigur, doar pentru ca nu casti ca raspuns la un cascat al unui prieten, nu te face neaparat psihopat, nu esti empatic ca unii.

Exista, de asemenea, un motiv diferit posibil pentru a cascat cand cineva in aceeasi camera cu tine, iar acesta are inca legatura cu temperatura.

Obosit de cascat?

Ramai activ, dormi suficient si respiratia profunda sunt alte modalitati prin care poti sa-ti odihnesti creierul.

The online Word 2 HTML converter lets you transform Word documents to a clean code with just a few clicks.

Comments

comments