Monday, January 18, 2021
Afli informatiile care conteaza


Top 5 probleme ce apar în dezvoltarea copiilor și necesita kinetoterapie

Kinetoterapia ( gimnastica medicala) este știința prin care sunt studiate mecanismele articulare și neomusculare prin care omul reuseste sa aiba…

By Razvan Nemesu , in Sanatate , at March 20, 2020

Kinetoterapia ( gimnastica medicala) este știința prin care sunt studiate mecanismele articulare și neomusculare prin care omul reuseste sa aiba o viata normala din punct de vedere motric. Sunt foarte populare clinicile de kinetoterapie pentru adulti, in conditiile in care odata cu trecerea timpului apar o multime de probleme motrice si articulare.

Ceea ce putini oameni stiu insa, este ca exista si clinici de kinetoterapie copii. Cei mici pot suferi si ei de afectiuni motrice, insa vestea buna este ca la ei problemele pot fi rezolvate mult mai usor decat la adulti.

Care sunt principalele probleme care apar la copii si necesita kinetoterapie?

1. Deviatii ale coloanei vertebrale. Coloana vertebrala poate sa ajunga sa aiba o curbura exagerata sau sa dezvolte curburi nenaturale. Acestea duc la probleme serioase si la dureri mari de spate la maturitate.

2. Cifoza. Este tot o problema a spatelui pe care o cunoastem sub denumirea de ” cocoasa”. Aceasta se manifesta prin curbarea accentuata a coloanei in fata si se dezvolta cel mai adesea in perioada copilariei din cauza posturii pe care o au cei mici. Din fericire, cifoza poate sa fie compensata prin kinetoterapie.

3. Lordoza si scolioza. Sunt alte curburi ale coloanei care pot afecta viata viitorului adult.

4. Deviatii ale membrelor superioare si inferioare. Exista o multime de probleme motrice date de deviatii ale membrelor ) platfus, matatarsus, talus varus, etc).

5. Boli neuromusculare. Din pacate, exista si riscul ca prichindeii sa dezvolte boli neuromusculare, cum ar fi distrofiile musculare, amiotrofiile spinale sau sindromurile West, Down sau Hipoton. Daca toate aceste probleme erau de nerezolvat in trecut, astazi pot fi tinute sub control prin psihoterapie si prin kinetoterapie bine facuta.

6. Obezitatea. Este o alta problema ce poate duce la o serie de modificari ale coloanei si la dureri. Cum numarul copiilor obezi a crescut extrem de mult in ultima vreme, kinetoterapia pentru copii poate sa fie o solutie eficienta.

Kinetoterapia pentru copii poate sa fie foarte utila si in recuperare post traumatica sau in diverse afectiuni neurologice.

Cel mai adesea insa, kinetoterapia este folosita pentru rezolvarea deviatiilor coloanei vertebrale. Desi aceste deviatii pot fi rezolvate, cea mai buna rezolvare este preventia. Tocmai de aceea, specialistii atrag atentia asupra principalelor cauze care duc la probleme:

  • Pozitia incorecta pe scaun, fie ca este la birou sau in banca;

  • Purtarea incorecta a ghiozdanului. Purtarea acestuia pe un singur umar, spre exemplu, poate duce la aparitia scoliozei;

  • Alte cauze medicale. Deviatia coloanei poate fi cauzata si de o serie de alte probleme medicale, cum ar fi miopia, rahitismul sau modificari ale auzului. Toate acestea il forteaza pe copil sa ia atitudini asimetrice, ceea ce duce la o pozitie nenaturala a corpului;

Este important, asadar, ca toti copiii sa fie educati pentru a avea o pozitie cat mai corecta pe scaunul de la birou sau in banca de la scoala. De asemenea, este important sa practice un sport precum inotul sau atletismul, deoarece aceste sporturi pot avea un rol important in dezvoltarea unui organism sanatos si ajuta la evitarea problemelor.


Care sunt principalele rezultate obtinute prin kinetoterapia pentru copii?

1. Se castiga mobilitate articulara;

2. Se normalizeaza tonusul muscular;

3. Poate sa fie antrenat intregul corp si poate sa fie pregatit pentru un efort sustinut. Este motivul pentru care foarte multi sportivi apeleaza la kinetoterapie inca din cele mai fragede varste;

4. Se formeaza o obisnuinta in ceea ce priveste miscarile corecte si coordonate. Chiar si in cazul sportivilor exista riscul sa apara o multime de probleme, atata vreme cat miscarile pe care le fac nu sunt cele corecte.

5. Se corecteaza deformarile coloanei vertebrale si se obtine o pozitie corecta la birou;

6. Se reduce sensibilitatea la anumiti factori externi;

7. Poate sa fie corectat deficitul respirator.

Medicina este din ce in ce mai evoluata, ceea ce face ca probleme ce pana nu demult pareau de nerezolvat astazi sa fie usor de tinut sub control. Daca ai un copil ce prezinta riscul de a dezvolta defecte motrive, este bine sa mergi cu el la un kinetoterapeut pentru copii. Rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Comments

comments