Top 5 lucruri pe care nu le stiai despre miere

Photo of author

By Razvan

Mierea este unul dintre deliciile pe care ni le ofera natura si unul dintre cele mai complexe alimente. Alaturi de laptisor de matca, faguri si alte produse apicole, poate sa sustina fara probleme functionarea corecta a organismului uman si poate ajuta la prevenirea sau vindecarea unor boli grave.

Daca vrei sa fii sanatos, 2-3 lingurite de Morning Joy ( o combinatie de miere de rapita si laptisor de matca), pot fi suficiente, oferindu-ti un aport incredibil de minerale, vitamine si alti nutrienti.
Desi mierea si produsele apicole sunt extrem de sanatoase si de apreciate, putini sunt cei care stiu foarte multe lucruri despre ele. Iata, asadar, 5 lucruri impresionante despre miere si albinute.

  1. Nu toate albinele fac miere. Desi multa lume considera ca toate albinele produc miere, doar o mica parte dintre ele fac acest lucru. Exista 25 000 de specii de albine pe intrega planeta si doar cateva reusesc sa produca acest deliciu, atat de sanatos si de apreciat.
  2. Masculii albinelor ( trantorii ) au un singur rol in viata: acela de a se imperechea cu regina stupului. Dupa ce au facut asta, viata lor se incheie, deoarece in timpul procesului endofalusul li se rupe si ramane fixat in corpul reginei;
  3. Bazaitul albinei este datorat unui numar impresionant de batai de aripi. O albinuta isi misca aripile de 200 de ori pe secunda pemntru a putea zbura. Aripile nu sunt folosite doar pentru deplasare, ci si pentru ventilarea stupului in zilele calduroase sau pentru deshidratarea nectarului;
  4. In mod normal, apicultorii iau doar mierea extra din stup, in asa fel sa le lase albinelor hrana pentru iarna. Atunci cand iau mai multa miere decat este necesar, acestia compenseaza cu sirop si cu zahar. Un stup de albine produce de pana la 3 ori mai multa miere decat are nevoie pentru a supravietui pe timpul iernii;
  5. Mierea este extrem de buna pentru mediul inconjurator si pentru economie. Practic, intreaga planeta depinde de polenizarea pe care o fac micile zboratoare. Daca ar disparea albinele, ne-am vedea in fata unui adevarat dezastru natural.

Daca vrei sa fii sanatos, este bine sa consumi cat mai multa miere de albine, sa te asiguri ca este 100% naturala si sa afli cat mai multe lucruri despre zburatoarele care bazie din floare in floare in fiecare vara. Pana la urma, mierea este cel mai complex aliment pe care il poti consuma, iar acest lucru merita toata atentia.