5 greșeli comune la selectarea serviciilor de hosting

Photo of author

By Alexandra

5 greșeli comune la selectarea serviciilor de hosting

De găzduirea web pe care o vei alege pentru proiectul tău web depinde funcționalitatea și viteza lui de accesare. Prin urmare, un hosting corect selectat poate să reprezinte succesul și rentabilitatea afacerii tale online. Proprietarii site-urilor web ajung să întâlnească aceleași dificultăți, când vine vorba despre selectarea serviciilor de hosting, motiv din care deseori fac aceleași greșeli. În acest articol vom enumera care sunt acestea, pentru ca să nu ajungi și tu în aceeași capcană.

1. Selectarea unor servicii ieftine sau gratuite

Serviciile cu adevărat calitative nu pot fi ieftine. Astfel, decizia de a opta pentru hosting gratuit poate fi motivată doar la etapa de dezvoltare. De regulă, resursele și setul de instrumente puse la dispoziție, pe un hosting de genul dat, sunt foarte limitate. Serverele sunt suprasolicitate și nu există nicio garanție a securității, totodată, poate fi plasată și publicitatea partenerilor companiei de hosting.

Serviciile de hosting ieftine nu sunt cu nimic mai bune, deoarece sunt la fel de limitate, iar serverele funcționează instabil. Plus, deservirea tehnică poate fi una proastă și nu asigură un backup periodic, întrucât astfel de companii tind să economisească pe orice mărunțiș.

2. Procurarea celui mai scump tarif

O altă categorie de clienți al hosterilor ajung în cealaltă extremă, selectând cel mai scump tarif propus, considerând că astfel vor rezolva toate problemele. Dar, mereu trebuie să alegi website hostingul reieșind din necesitățile existente la moment. În primul rând, trebuie să alegi funcționalitatea planului tarifar, nu prețul acestuia. Toate opțiunile suplimentare, de care nu ai nevoie, sunt identic de rele ca și absența celor necesare. Cel mai bine este să găsești mijlocul de aur dintre preț și serviciile propuse.

De exemplu, la MegaHost, pentru doar 0.99$/lunar ai spațiu de stocare HDD – 1 GB, un domeniu, un subdomeniu, 50 de emailuri pe oră, conectarea a trei conturi de e-mail, asistență tehnică 24/7 și backup profesional zilnic. Un preț extrem de avantajos, dar și servicii de care vei fi mulțumit.

3. Subestimarea asistenței tehnice

Prezența unei asistențe tehnice competente este foarte importantă. Nimeni nu și-ar dori ca în timpul unei campanii publicitare să descopere că site-ul nu funcționează din cauza unor angajați necalificați. Lipsa unei asistențe tehnice trebuie să stârnească semne de întrebare, întrucât, în cazul găzduirii web, aceasta trebuie să fie prezentă non-stop.

4. Ignorarea imaginii pe care o are furnizorul de hosting

Nu trebuie să ai încredere în tot ce scrie pe site-ul companiei. Recenziile oferite de clienți au o valoare mult mai mare. Acestea pot fi ușor de găsit și trebuiesc analizate cu atenție, pentru că nu trebuie să crezi în tot ce scrie acolo. Inițial, e necesar să te convingi că părerile sunt a unor persoane reale. Plus, nu e corect nici să scoți din listă toți furnizorii care au și câteva recenzii negative – cele la care totul este ideal s-ar putea să aibă doar o bună echipă de marketing, nu și servicii pe măsură.

5. Lăsarea tuturor responsabilităților în mâinile hostingului

Sigur, compania de hosting are grijă ca site-ul tău să fie mereu prezent online și să nu apară nici o forță majoră. Dar, acest lucru nu presupune că poți sta complet relaxat. Pentru început, tu ești cel responsabil de proiectul web și trebuie să ai grijă de securitatea acestuia. Astfel, crearea unor copii de rezervă trebuie să devină obișnuință. Prin urmare, te vei proteja de orice situație neprevăzută.

Prudența este extrem de necesară când alegi furnizorul de webhosting. Trebuie să iei în calcul fiecare aspect și să evaluezi corect nevoile site-ului tău. Optează pentru companii deja verificate și cu experiență mai lungă în domeniu.