Merita sa achizitionezi o masina de spart lemne? Cum o alegi pe cea mai buna?

Photo of author

By Razvan

Spartul lemnelor este o munca nu tocmai usoara, care poate sa ocupe ore intregi intr-o gospodarie in care incalzirea si chiar procesul de preparare a mancarurilor se face cu ajutorul focului.

Din fericire, in ultimii ani au aparut din ce in ce mai multe masini dedicate spartului lemnelor, care ajuta la economie de timp si de efort. O masina de spart lemne poate sa fie accesoriul ideal pentru o persoana in varsta, care nu mai are forta necesara pentru o astfel de activitate, pentru persoane foarte ocupate care prefera sa isi focuseze energia pe altceva sau pentru toti cei care au un volum foarte mare de lemne de spart.

Cum alegi cea mai buna masina de spart lemne?

Atunci cand incepi cautarile pentru a descoperi cel mai bun aparat destinat acestui scop, poti descoperi ca optiunile sunt destul de variate. Tendinta initiala este aceea de a cauta un produs ieftin, gandindu-te ca toate fac acelasi lucru, insa este bine sa analizezi cu atentie specificatiile produsului inainte de a face o comanda.

Cei de la Travandi.ro recomanda atentie sporita la urmatoarele detalii:

  1. Tipul de masina. Nu toate masinile de spart lemne sunt la fel. Unele functioneaza cu benzina, altele sunt electrice, unele au un surub conic care pune presiune pe lemn, altele au o curea cu volant si un ax pinion iar altele sunt hidraulice. Cele hidraulice sunt cele mai usor de utilizat, insa pot fi si cele mai costisitoare.
  2. Modul de functionare. Daca vrei sa elimini de tot efortul, este bine sa te orientezi spre o masina de spart lemne electrica sau cu motor termic. Aceasta reuseste de una singura sa sparga cantitati mari de lemne. Daca vrei sa faci si miscare in timp ce spargi lemne, exista si modele mecanice, care necesita ceva forta umana. Modelele mecanice sunt foarte ieftine, insa pot solicita mult timp pentru ducerea la bun sfarsit a unei cantitati mari de lemne.
  3. Directia de lucru. Conteaza daca lemnele sunt sparte vertical sau orizontal? Cu siguranta da. Exista despicatoare care sparg lemne pozitionate in picioare, despicatoare care necesita pozitionarea lemnului in pozitie orizontala sau aparate mixte, care pot fi pozitionate in functie de preferintele utilizatorului.
  4. Tonajul de lucru. Este foarte important, mai ales daca esenta de lemn ce urmeaza sa fie spart este una tare sau lemnele sunt foarte groase. Un tonaj mai mare inseamna o presiune mai mare pentru craparea butucilor. In general, butucii de pana la 15 centimetri pot fi sparti cu usurinta cu o masina de pana in 4 tone iar cei de 30 de centimetri vor avea nevoie de 7 tone. Aceste valori se aplica pentru busteni uscati. Daca busteanul este verde sau este mai gros, tonajul necesar poate fi mult mai mare: 16 tone, 20 de tone sau chiar 30 de tone.
  5. Caracteristicile lemnului. Tonajul se alege in functie de caracteristicile lemnului, insa exista si alte detalii care pot tine cont de aceste caracteristici. Trebuie sa ai foarte mare atentie, deoarece nu toate despicatoarele de lemne pot sparge orice tip de butuc. Inainte de achizitie citeste cu atentie specificatiile, deoarece ti se va preciza lungimea si diametrul butucilor, precum si gradul de uscare pe care acestia trebuie sa il aiba.

O masina de spart lemne se poate dovedi utila in foarte multe situatii, indiferent ca spargi butuci ocazional sau faci asta zilnic. Pana la urma, este vorba despre economie de timp si cu siguranta oricine isi doreste sa poata economisi cat mai mult, pentru a-l putea directiona spre alte activitati.