Tipuri de caramizi

Photo of author

By Tony

Cu o vechime de peste 7000 ani caramizile se pot clasifica dupa utilizare, dimensiune, origine, calitate, textura, materiale compozit, metoda de fabricare.

Caramida clasica realizata din argila arsa sau ceramica, folosita cu un liant de mortar, are o rezistenta foarte mare la compresiune. Acest tip de caramida poate fi compacta (plina) sau perforata, totusi avand o rezistenta seismica si ignifuga foarte mare.

Caramizile pot fi fabricate in matrite de otel (cu o dimensiune si o forma consistenta), apoi taiate cu un fir tensionat ce poate lasa urme, dar si in matrite de lemn; pot fi turnate si presate manual sau folosind un utilaj sub presiune.

Caramizile pot fi folosite la o structura interna sau suprafete exterioare, unele avand goluri mai putin de 25% din volum sau mai mult de 25% din volum; unele caramizi sunt folosite la tencuire sau in loc de pavele. Anumite caramizi au o mare rezistenta seismica, la substante chimice sau acizi sau la caldura (rezista la temperaturi de peste 1000°C). Caramida plina, fara goluri, poate fi utilizatain zidarii protejate pe ambele parti, cu tencuiala, pentru realizarea unor elemente structurale si nestructurale, dar si pentru stalpi sau cosuri de fum.

Caramida din sticla ajuta la constructia unor ferestre fixe si a peretilor drepti, golul fiind umplut cu aer la o presiune mica.

Caramida aparenta are o functie estetica mai mult si  se foloseste in placarea suprafetelor ce se doresc a arata din caramida obisnuita: fatade, ziduri exterioare, arcade, pereti interiori, semineu. Aceste caramizi se aplica fara mortar.

Caramida Durotherm de la Soceram de dimensiunile 290x240x238 E LDeste un produs 100% natural, ecologic, din argila si nisipuri argiloase, ceea ce inseamna ca este economic (materialele din care se compune sunt accesibile). Pretul redus urca aceasta Caramida Durotherm de la Soceramin fruntea clasamentului materialelor de contructii grele si durabile. Costurile de intretinere sunt practic inexistente, iar daca te hotarasti sa demolezi o cladire din caramizi va fi mult mai usor si mai rapid fata de alt tip de constructie. De asemenea, caramizile se pot refolosi ulterior.