Botezul copilului este unul dintre cele mai importante evenimente din viata unui parinte si deopotriva din viata unui nas. In religia crestin Ortodoxa, exista numeroase traditii, foarte multe avand o complexitate destul de mare. Vom incerca sa detaliem cateva dintre aceste traditii si care sunt rolurile celor implicati in botez.
Care sunt principalele traditii ale botezului?
- Traditia principala este aceea de a scufunda copilul in apa, in numele Sfintei Treimi. Prin acest obicei, copilul se curata de toate pacatele stramosesti, dar si de pacatele facute pana la botez, nascandu-se, practic, intr-o viata spirituala noua.
- Prezenta ursitoarelor. O alta traditie interesanta este cea de ursitoare pentru botez. Se spune ca in ziua botezului, 3 sau mai multe ursitoare vin pentru a-i decide soarta copilului. Cel mai adesea este vorba despre 3 ursitoare bune si o ursitoare rea, insa intotdeauna cele bune reusesc sa triumfe. Traditia ursitoarelor s-a schimbat foarte mult de-a lungul timpului, insa ideea principala a ramas aceeasi. Astazi, pot fi angajate echipe de ursitoare profesioniste, care fac un adevarat show in timpul petrecerii de botez.
- Perioada botezului. Botezul se poate face oricand in primul an de viata. Daca se face in primele 40 de zile de la nastere, atunci mama nu are voie sa intre in biserica. Daca se face ulterior, are si mama voie sa participe la slujba.
- Nasii au un rol foarte important in taina botezului. Acestia trebuie sa cumpere o multime de lucruri pentru copil, printre care lumanarea de botez, trusou de imbracat, prosoape si alte accesorii si de asemenea, nasa este prima persoana care imbaiaza copilul.
- Dupa botez, copilul nu trebuie sa fie shimbat pana a doua zi si nici nu trebuie pupat. Tot in ceea ce priveste imbracamintea, atunci cand ajunge la biserica bebelusul trebuie sa fie imbracat in haine de la parinti, urmand ca ulterior, cand pleaca de la Biserica sa fie imbracat in haine oferite de nasi.
Numarul traditiilor este unul foarte mare insa, fiind greu de respectat intru totul> Spre exemplu, apa de la baita de a doua zi trebuie pusa la radacina unui singur pom iar copilul trebuie sa ii fie dat mamei de catre nasa peste prag.
Fie ca respecti toate traditiile in momentul in care iti botezi copilul sau nu le respecti, este foarte interesant sa le cunosti. Acestea sunt extrem de interesante si in jurul lor s-au creat de-a lungul timpului foarte multe povesti.