Thursday, June 8, 2023
Afli informatiile care conteaza


5 lucruri extrem de interesante pe care trebuie sa le stii despre canepa

Canepa sau Cannabis-ul, asa cum este denumita in lucrarile de specialitate, este una dintre cele mai controversate, dar si cele…

By Razvan Nemesu , in Topuri din lume , at October 26, 2018

Canepa sau Cannabis-ul, asa cum este denumita in lucrarile de specialitate, este una dintre cele mai controversate, dar si cele mai interesante plante din lume. Folosita inca din cele mai vechi timpuri, a ajuns sa fie subiect de discutii in foarte multe parti ale lumii pentru efectele sale halucinogene. Cannabisul este mult mai mult decat un drog, insa, avand aplicatii extrem de diversificate in foarte multe omenii. Spre exemplu, canepa medicinala  are o multime e proprietati extrem de importante pentru sanatate iar diverse parti ale acestei plante pot fi folosite in alimentatie.

Pentru ca este o planta extrem de complexa, am pregatit un top cu cele mai interesante 5 lucruri despre ea.

  1. Semitele de canepa sunt extrem de hranitoare. Cu ajutorul acestor seminte s-ar putea pune capat foametei la nivel mondial. In aceste seminte se gasesc 80% dintre grasimile nesaturate e care avem nevoie si pot reprezenta un procent extrem de important dintr-o dieta echilibrata. Semintele de canepa se pot transforma in ulei de canepa, faina sau diverse extracte.
  2. Exista dovezi asupra fatpului ca aceasta planta a fost folosita de peste 2000 de ani. Cea mai veche dovada de utilizare este o bucata de tesatura de canepa din Mesopotamia, care era realizata din fibra de canepa.
  3. Primul motor Diesel inventat avea drept combustibil uleiul e canepa. Acest combustibil este inca o solutie excelenta pentru motoarele diesel, fiind o solutie biodegradabila si usor e obtinut. Din pacate, nu este legala folosirea lui. Un alt lucru cat se poate de interesant este faptul ca primul automobil gandit de Henry Ford era realizat in proportie de 70% din canepa.
  4. Interzicerea canepei la nivel mondial a aparut in cauza unui razboi intre producatorii de petrol si cei de canepa. Corporatia DuPont a patentat fabricarea plasticului din petrol si a dus lupte serioase pentru a interzice planta ce reprezenta o foarte mare concurenta. Astfel, in anii ’20-30 au aparut numeroase campanii impotriva Marijuanei, urmand ca in 1937, aceasta planta minune sa fie interzisa.
  5. De-a lungul timpului, canepa a generat statistici de-a dreptul interesante. In secolul 19 peste 80% dintre textile erau realizate din acest material. De asemenea, manualele din SUA erau facute din hartie de canepa. Inclusiv declaratia de inependenta a Americii a fost redactata pe o astfel de hartie. Pana la inceputul secolului XX din aceasta planta se faceau vopseluri si emailuri, combustibili, alimente si elemente medicinale.

Chiar daca si astazi poate sa fie folosita canepa in scop medicinal si chiar in alimentatie, lucrurile sunt extrem de dificile pentru producatori, care trebuie sa obtina extrem de multe aprobari pentru a putea cultiva aceasta planta. Tocmai de aceea, multa lume renunta la idee.

Comments

comments