Top 5 proprietati ale fierului forjat. De ce merita sa il folosesti?

Photo of author

By Razvan

Fierul forjat este un material folosit de mii de ani, obtinut prin baterea manuala a otelului dupa ce este incalzit pana ajunge in stare plastica. Prezenta lui in societatea noastra dateaza de peste 6000 de ani, Egiptenii si Mesopotamienii utilizand metale descoperite in meteoriti, ca mai apoi sa descopere minereurile. Prelucrarea acestui material este, in prezent, o adevarata arta. Foarte multe persoane aleg sa achizitioneze piese de mobilier sau ornamente din fier forjat, iar rezultatele sunt impresionante.

Care sunt cele mai interesante proprietati ale fierului forjat si de ce merita achizitionat?

Optiunile pe care le ai astazi in ceea ce priveste amenajarile, constructiile de garduri si accesorizarea din casa sunt nenumarate. Totusi, folosirea unor profile forjate poate fi o idee excelenta, iar motivele pentru asta sunt urmatoarele:

  • Fierul forjat rezista chiar si secole. Trecerea timpului nu isi pune amprenta asupra acestui material. Structura sa moleculara ramane intacta, chiar si dupa zeci de ani iar cariile nu au niciun impact asupra lui, asa cum se intampla in cazul lemnului. Este motivul pentru care un produs din fier forjat, indiferent care ar fi el, este o investitie pe termen lung si foarte lung.
  • Din acest material pot fi realizate piese unice. Daca iti doresti sa ai piese personalizate in casa, atunci fierul forjat este una dintre cele mai bune solutii. Pe langa faptul ca vei obtine tot ceea ce iti doresti, vei putea lasa mostenire tot ceea ce ai creat.
  • Mobilierul din fier forjat beneficiaza de o crestere a valorii, odata cu trecerea timpului. Daca vrei sa faci o investitie in mobilier, atunci fierul forjat este cea mai buna investitie. Odata cu cresterea timpului acesta poate sa isi creasca valoarea, putand fi lasat chiar si mostenire.
  • Se ingrijeste usor. Este adevarat ca daca este lasat netratat acesta poate sa fie supus ruginii, insa daca este tratat, ingrijirea este cat se poate de simpla. Singurul lucru pe care il ai de facut este ca ocazional sa stergi praful si sa indepartezi rugina.
  • Este excelent din punct de vedere estetic. Asa cum am amintit, piesele din fier forjat sunt adevarate opere de arta, ceea le face foarte apreciate. Evident, pentru a te bucura de avantajul estetic trebuie sa te asiguri ca persoana care prelucreaza fierul are experienta si are talent in acest sens.

Ce este de retinut?

Sunt cateva lucruri pe care ar trebui sa le retii in legatura cu fierul forjat:

  • Este rezistent, facand fata cu brio trecerii timpului;
  • Poate rugini, insa poate sa fie si tratat cu mare usurinta;
  • Este valoros;
  • Prezinta o flexibilitate foarte mare.