Saturday, February 24, 2024
Afli informatiile care conteaza


Top 5 joburi de viitor in Romania

In trecut, daca mizai pe inginerie, viitorul iti era asigurat. Astazi, piata muncii evolueaza continuu si este intr-o metamorfoza incredibila….

By Razvan Nemesu , in Topuri din lume , at August 9, 2018

In trecut, daca mizai pe inginerie, viitorul iti era asigurat. Astazi, piata muncii evolueaza continuu si este intr-o metamorfoza incredibila. Multe dintre joburile din trecut au disparut iar in ultimii 10-15 ani, au aparut activitati care erau de neconceput inainte.

Pentru un parinte care vrea sa isi vada copilul bine ancorat in societate, misiunea de a-l indruma spre un domeniu este destul de dificila. Astazi probabil ca sunt o multime de angajari  in IT. Cum vor arata lucrurile maine, insa?

Top 5 joburi de viitor in Romania

Inainte de a ne focusa pe joburi, trebuie sa vedem modul in care evolueaza, din punct de vedere geografic lucrurile. Spre exemplu, sunt sanse foarte mari ca in viitor numarul de Joburi in Cluj, Timisoara sau Oradea sa il depaseasca pe cel din Bucuresti. Zona centrala si de vest a Romaniei a cunoscut o dezvoltare incredibila in ultimii ani, care poate continua si are toate premisele sa o faca.

In ceea ce priveste joburile, urmatoarele domenii par a ave un viitor asigurat:

  • Joburile in ecologie. Exista din ce in ce mai multe companii care cauta sa protejeze mediul inconjurator, iar domeniul ecologiei va exploda pana la sfarsitul secolului. Nu de alta, insa nu avem de ales. Tot ceea ce inseamna verde va fi popular, incepand cu energia verde si terminand cu joburile destinate administrarii deseurilor. Potrivit unor studii, pana in 2030 numarul joburilor in domeniul ecologic va creste cu 50%.
  • Joburi in domeniul online. Este evident ca vor exista din ce in ce mai multe joburi in domeniul online, in conditiile in care intreg mediul business se muta in zona virtuala. Web designerii, specialistii SEO, copywriterii si in general, toti cei care activeaza in acest mediu vor fi din ce in ce mai cautati.
  • Marketing. Vanzarile vor fi intotdeauna pe val  si indiferent de cat de buna va fi economia in urmatorii ani, oamenii vor vinde si vor cumpara. Un om bun de marketing va fi cautat de mai toate companiile din tara si isi va gasi cu usurinta un loc de munca bine platit.
  • Constructii. Joburile fizice nu vor disparea, cel putin nu toate. Locurile de munca in constructii, spre exemplu, vor ramane foarte cautate iar ingineria in constructii va fi un domeniu excelent pentru studiu.
  • BPO. Business Process Outsearching este un domeniu relativ nou, care se refera la optimizarea costurilor unei companii. Fiind un domeniu aflat in faza incipienta, lasa loc de inovatie si de interpretare. Cei care au imaginatie si sunt bine organizati se pot orienta spre un job in acest domeniu.

Indiferent de domeniul de activitate abordat, vor exista cateva cerinte universale pentru majoritatea angajatilor din viitor:

  • Cunoasterea unei limbi straine;
  • Cunostinte basic de IT;

Este greu de crezut ca va exista vreun loc de munca in care sa nu fie implicate sistemele electronice si IT, asadar, o pregatire in domeniu este mai mult decat esentiala.