In ultimii ani, Romania a fost din ce in ce mai prietenoasa cu mediul sau de afaceri, micsorand TVA-ul, oferind beneficii pentru microintreprinderi si incercand sa ofere cat mai multe facilitati celor care doresc sa dezvolte afaceri. Cu toate astea, Bulgaria ramane o destinatie tentanta pentru cei care doresc sa se bucure de costuri mici si profituri mari. Conform celor de la Avocatinbulgaria.com, numarul romanilor care aleg sa isi infiinteze firme la Ruse a scazut in ultimii ani, insa este in continuare unul substantial, iar principalele motive sunt urmatoarele:
- Impozite mai mici. Impozitul pe profit in Bulgaria este de doar 10% iar cel pe dividende de 5%, spre deosebire de cele din Romania, care sunt substantial mai mari. In cazul firmelor care fac afaceri cu bugete mari, aceste valori sunt extrem de importante, chiar si un punct procentual facand diferenta.
- Cursul Euro este unul fix. 1 euro este fix 1.95583 BGN, ceea ce asigura o stabilitate destul de mare pentru mediul de afaceri.
- Exista posibilitatea de a vinde produse in Romania, fara TVA. Un lucru foarte interesant este faptul ca firmele din Bulgaria pot sa faca tranzactii intracomunitare cu TVA zero. Cei care comercializeaza produse fizice vor gasi in acest lucru un avantaj major.
- Salariul minim este mai mic decat in Romania. Este un alt avantaj, in conditiile in care poate sa fie gasita mana de lucru mai ieftina. In cazul companiilor cu multi angajati, economiile pot fi substantiale.
- Birocratia este redusa. De regula, birocratia este mult redusa fata de cea din Romania, mai ales daca se apeleaza la un avocat si un contabil din Bulgaria. Relatia cu statul este una transparenta iar costurile sunt si ele transparente.
Nu se poate spune ca Bulgaria este un paradis din punct de vedere fiscal, insa are o multime de avantaje pentru cei care doresc sa isi dezvolte magazine online, spre exemplu. In cazul prestatorilor de servicii, s-ar putea sa fie mai rentabil in Romania, in conditiile in care impozitul pe venit este pana la 3% iar TVA-ul se plateste doar dupa ce se depaseste cifra de afaceri de 300 000 de lei.
Care sunt pasii infiintarii unei firme in Bulgaria?
Pentru a infiinta o firma in Bulgaria, un roman are nevoie de trei denumiri ale viitoarei societati, de un act constitutiv, capital social de minim 1 euro si declaratie notarial. De asemene,a este nevoie de un specimen de semnatura obtinut de la notar si de dovada sediului social. In principiu, un roman care doreste o firma in Bulgaria o poate obtine intr-un timp foarte scurt, apeland la un avocat.