Thursday, June 8, 2023
Afli informatiile care conteaza


4 Lucruri pe care nu le stiai despre gust

Gustul a fost intotdeauna un subiect de interes pentru cercetatori. Stiinta nu poate explica toate complexitatile sale, iar biologia care…

By Liana , in Ciudat , at January 18, 2018 Tags: ,

Gustul a fost intotdeauna un subiect de interes pentru cercetatori. Stiinta nu poate explica toate complexitatile sale, iar biologia care sta la baza ei este extrem de profunda. Limba este, de asemenea, incredibil de putin cunoscuta – simtind senzatiile fara gust, schimband senzatii si chiar producand arome virtuale.

Iata 4 lucruri pe care probabil ca nu le stii despre gust:

1. Oamenii pot gusta cuvinte.

Poate ca suna a fictiune, dar chiar exista oameni care pot gusta cuvinte. Exista chiar si un nume pentru acest lucru: sinestezie. Persoanele cu sinestezie simt suprapunerea simturilor, cum ar fi vederea si auzul sau atingerea si gustul.

Cel mai rar din acest grup deosebit de oameni este cel format din degustatorii de limba. Cand gusta, acesti oameni experimenteaza chiar si arome pentru nume necunoscute ale obiectelor. Cativa ani mai tarziu, acesti oameni au capacitatea de a-si aminti aroma fiecarui element. Aceasta precizie de 100% este ceva care stabileste separat sinezitele. Non-sinestetii care primesc o lista de asocieri de cuvinte cu gusturi vor uita ceea ce gusta in cel mult doua saptamani.

Motivul pentru care doua sau mai multe simturi se amesteca ramane nesolutionat. O teorie afirma ca toata lumea se naste cu sinestezie, toate regiunile senzoriale din creier fiind conectate intre ele. In cele din urma, se separa odata cu varsta. Se sugereaza ca procesul nu se finalizeaza in sinteze si lasa legaturi active intre simturi.

2. Intestinele au muguri gustativi.

Un lucru mai putin cunoscut este faptul ca intestinele umane au receptori de gust. Gura este inceputul unui tub lung cunoscut sub numele de tract gastro-intestinal, care include si intestinele.

Cu toate acestea, mugurii gustativi alcatuiesc functia tractului diferit de cei din limba. La mugurii gustativi din limba este vorba despre ce spune creierul, prin gust, pentru ceea ce este plasat in gura. Daca este gustos, persoana inghite. Mancarea ajunge in mugurii intestinali, care pot recunoaste gusturi diferite.

Reactiile receptorilor din tractul intestinal pot fi simtite ca foame si satietate. Odata ce creierul “gusta” ceva in intestin, declanseaza eliberarea hormonilor de procesare a energiei in tract. Acest lucru mentine nivelul de zahar in sange constant.

Astfel, mugurii gustativi din intestin au un rol important in sanatate. Daca nu functioneaza normal, pot provoca crestere in greutate sau, mai rau, diabet. O mai buna intelegere a mugurilor gustativi intestinali poate fi secretul controlului glucozei din sange si al obezitatii.

3. Gustul apei

Aproape toata lumea simte ca apa nu are nicio aroma. Daca simtim gust in apa, acest lucru se datoreaza, in general, substantelor chimice din apa de la robinet sau gustului recipientului in care a fost tinuta apa. Oamenii de stiinta nu sunt insa complet de acord. Daca apa este cu adevarat lipsita de gust, atunci modul de consum de apa al animalelor nu este logic.

Deoarece apa este critica pentru supravietuire, este normal ca organismele sa o identifice prin miros si gust. Intr-adevar, celulele de detectare a apei exista in amfibieni si insecte. Exista semne ca astfel de celule ar putea exista, de asemenea, la mamifere.

Cand un animal simte sete, senzatia ii este declansata de hipotalamusul creierului. Aceeasi regiune spune si cand sa nu mai bem. Dar majoritatea animalelor se opresc cu mult inainte ca intestinul sa semnaleze creierului ca se simte plin.

Singura explicatie este ca gura si limba transmit mesaje creierului. Pentru a face acest lucru, mugurii gustativi trebuie sa fie intr-un fel capabili sa guste apa. Cortexul uman pare, de asemenea, sa reactioneze in mod specific la apa. In ciuda indicatiilor, cercetatorii inca stiu foarte putin despre modul in care gustul apei din gura ajunge la creier.

gustul apei

4. Gustul poate fi de mare ajutor in tratamentul impotriva depresiei.

Abilitatea de a gusta este invaluita in emotii. De pilda, anxietatea si depresia amortesc aromele. Exista dovezi ca tristetea impiedica recunoasterea gustarilor grase. Aceasta este, cu siguranta, o veste proasta pentru cei care merg la masa dupa o zi stresanta.

Dar gustul in sine poate ajuta persoanele care sufera de depresie si anxietate sa primeasca un tratament mai eficient. Cand persoanele sanatoase iau antidepresive care contin anumiti neurotransmitatori, capacitatea lor de a detecta amarul, dulcele si aciditatea creste.

Acest lucru indica un dezechilibru chimic la persoanele care au un gust mai slab din cauza emotiilor negative. Acest grup va beneficia de medicamente, dar nu si cei care au parte de o masa plina de arome.

Cercetatorii au descoperit ca antidepresivele lucreaza pe transmitatoare chimice in mugurii gustativi inainte de a ajunge la creier.

 

Comments

comments