Cimitirele sunt interesante. Pe de o parte, acestea sunt ultimele locuri de odihna pentru cei morti. Cu toate acestea, in timp ce moartea poate fi scopul principal al cimitirelor, cei vii gasesc valoare si semnificatie in ele. Cimitirele au o anumita atractie pentru multi oameni. Pentru unii, aceste pamanturi sfinte sunt locuri de amintiri si reflectie. Altii sunt insa atrasi de anumite cimitire datorita implicatiilor lor istorice sau culturale. Indiferent de situatie, multe cimitire din intreaga lume s-au distins de-a lungul anilor.
Avand in vedere acest lucru, iata in randurile de mai jos un top 5 cu cimitire istorice:
1.Cimitirul Pere Lachaise (Franta, 1804)
Situat in Paris, acest cimitir este renumit, in primul rand, datorita faptului ca a fost infiintat de Napoleon Bonaparte. Marele general a declarat candva ca fiecare cetatean francez are dreptul la o inmormantare, indiferent de religie sau rasa. Din acest motiv, Pere Lachaise este un cimitir non-denominational. Aceasta a fost insa o problema la inceput, in special pentru romano-catolici, care au refuzat sa fie ingropati intr-un cimitir care nu a fost binecuvantat de Biserica. La fel ca alte cimitire care cautau sa-si sporeasca popularitatea, Pere Lachaise s-a angajat intr-o schema de marketing pentru a atrage noi inmormantari, ajungand astfel sa gazduiasca ramasitele mai multor personalitati, cum ar fi Moliere, Jean de La Fontaine, Oscar Wilde si Jim Morrison.
2. Valea Regilor (Egipt, 1600 i. Hr.)
Cunoscuta in vremea sa sub denumirea de “Marea si maiestuoasa necropola a milioanelor de ani de faraoni, viata, prosperitate si sanatate la Vest de Teba”, Valea Regilor, situata in Egipt, este locul de odihna al faraonilor si altor persoane influente, datand inca din secolul al XVI-lea i. Hr.
Zona este, in cea mai mare parte, un desert si a fost supusa ravagiilor timpului, dar si a hotilor. Ca atare, multe dintre aspectele comune legate de liniste si armonie ale cimitirelor obisnuite nu vor fi gasite aici. Cu toate acestea, se simte greutatea istorica a locului. Pana in prezent, aici s-au descoperit 63 de morminte, o adevarata comoara arheologica si antropologica referitoare la viata oamenilor ce traiau cu mii de ani in urma. Mormintele insele au pastrat nu numai punctele de interes stiintific, dar si cultura poporului egiptean. Poate ca cel mai cunoscut mormant gasit in Valea Regilor este cel al Faraonului Tutankamon.
3. Bazilica Sfantul Petru (Italia, 1626)
Bazilica Sfantul Petru are o semnificatie istorica si religioasa atat de bogata, incat a devenit subiectul mai multor volume de carti. Aceasta nu numai ca are un interior imens, dar este si cea mai sfanta locatie din crestinism. La contributia maretiei arhitecturii sale a contribuit si Michelangelo, acesta fiind, de altfel, unul dintre principalele motive pentru care turistii se inghesuie sa o vada.
Ceea ce putini stiu este faptul ca domeniul Bazilicii Sfantul Petru serveste si ca loc de odihna pentru unele personalitati religioase, cum ar fi Sfantul Petru, 91 de papi si chiar regele britanic James Edward Stuart.
4. Cimitirul Almudena (Spania, 1884)
Numarul oamenilor ingropati in Almudena este mai mare decat numarul de locuitori ai Madridului, orasul in care se afla. Adapostind mai mult de 5 milioane de morminte in cei 120 de acri, Almudena este de departe cel mai mare cimitir din Europa. Un lucru interesant despre acest cimitir este faptul ca are un stil urban, concestionat. Avand un spatiu destul de limitat, mormintele sunt literalmente inghesuite, iar in timpul sarbatorilor, numarul de vizitatori care incearca sa ii vada pe cei dragi poate fi cu adevarat problematic.
Exista si cateva personalitati ingropate aici, cele mai cunoscute nume fiind Lola Flores (cantareata) si Benito Perez Galdos (renumitul scriitor).
5. Cimitirul Highgate (Marea Britanie, 1839)
Situat in Londra, Marea Britanie, acest cimitir are toate semnele care invoca acele povesti de Halloween care sperie copiii (si adultii, de asemenea). Deoarece zona este totodata rezervatie naturala, exista o crestere a vegetatiei care a afectat numeroase poteci si morminte. Arbori, tufisuri si flori au fost plantate aici si lasate sa creasca nesupravegheate. In plus, cimitirul este frecventat si de vulpi care se plimba libere aici.
Cimitirul a devenit in ultimii ani o atractie turistica populara si este impartita in doua parti: East si West Cemetery. Cimitirul mai vechi, West, este partea mai interesanta a locului, avand in componenta o colectie impresionanta de cripte, mausolee si pietre funerare in stil victorian.