Top 5 argumente puternice pentru utilizarea energiei solare

Photo of author

By Tony

Utilizarea energiei solare pentru a produce energie electrica nu mai e de mult timp o noutate. Aceasta tehnologie e folosita in intreaga lume, implicit in Romania, insa in majoritatea cazurilor, e folosita in scopuri industriale si pentru a incalzi casele de vacanta.

Cel putin la noi, acest tip de energie este folosit in zona Dobrogei, dar si in zonele montane, acolo unde deseori, cablarea cabanelor la o retea de curent electric nu este posibil. Totusi, ea are mult mai multe intrebuintari si ofera mult mai multe avantaje decat s-ar fi asteptat cineva. Care anume? Ei bine, aruncati o privire peste randurile urmatoare.

1. Energia solara are multe intrebuintari si este o resursa inepuizabila. Cu ajutorul unui singur panou fotovoltaic, utilizatorii pot beneficia de o cantitate ce variaza intre 75 si 300 de watti. Daca luam in considerare si faptul ca majoritatea instalatiilor de acest tip nu sunt amplasate singure ci contin mai multe panouri fotovoltaice, atunci posibilitatile de folosire ale energiei captate din razele provenite de la soare sunt infinite.

tehnologie energie solara2. Poate fi un substituent de succes al energiei electrice. Desigur, acest lucru nu se aplica inca in cazul unor mari consumatori de curent electric (de regula, acest lucru e valabil in cazul marilor producatori de masini sau in actiunile miniere), insa pentru utilizatorii normali, pot fi gasite solutii care sa faca inutila cablarea unei cladiri la reteaua locala de CE (curent electric).

3. Spre deosebire de energia produsa in termocentrale si hidrocentrale, energia solara poate fi captata si “depozitata”. Tehnologiile folosite in moment permit stocarea ei pentru un interval care variaza de la cateva ore pana la 2-4 zile. Acest lucru distruge mitul conform caruia, panourile solare nu functioneaza decat pe durata zilei, un lucru care de altfel, nu mai este valabil de ani buni. Se prea poate ca la inceputurile pionieratului in domeniul captarii razelor solare aparatele sa nu fi fost prea performante, insa acest lucru s-a schimbat radical in ultimii ani. Practic, desi principiile sunt aceleasi ca la inceput, un panou solar a suferit mai multe modificari de-alungul timpului, astfel ca e mult mai performant fata de primele produse similare care au fost comercializate initial.

Punctele 4 si 5 vor fi scrise impreuna, intrucat sunt in stransa legatura: contrar opiniei a multor dintre “experti”, pe acest tip de energie se poate pune baza, asta chiar daca investitiile initiale sunt inca destul de mari. Totusi, pe masura ce progresul tehnologic a evoluat, preturile practicate de comerciantii activi din aceasta industrie au inceput sa scada intrucat pe piata au inceput sa apara tot mai multi concurenti cu produse din ce in ce mai bune si din ce in ce mai ieftine. Altfel spus, daca termenul de recuperare al investitiilor era de 10 ani in urma cu 4-8 ani, astazi costurile initiale se recupereaza in doar 3-4 ani sau chiar mai putin.