5 Motive pentru care nu ar trebui sa bei apa sarata

Photo of author

By Liana

Mai mult de jumatate din suprafata Pamantului este acoperita de apa, dar cea mai mare parte a acesteia are un continut foarte ridicat de sare. Acest lucru il face nepotrivit pentru consum. Daca te intrebi de ce, iata aici 5 motive care te vor descuraja sa bei apa sarata.

1. Iti deshidrateaza organismul.

Rinichii umani pot elimina doar o cantitate mica de sare din organism, prin urina. Pentru a elimina cantitati uriase de sare, rinichii trebuie sa produca o cantitate mare de urina.

In esenta, atunci cand bei apa sarata, corpul tau va necesita si mai multa apa pentru a dilua si elimina toate acestea. In cele din urma, vei ajunge sa fii deshidratat de la prea multa urinare.

2. Iti micsoreaza celulele.

Celulele umane sunt alcatuite din membrane semipermeabile, care permit intrarea si iesirea apei intr-un mod liber.

Cand bei apa sarata, concentratia de sodiu din afara celulelor creste. Prin urmare, pentru a se reface echilibrul, apa se deplaseaza de la celule catre spatiul extern, provocand o micsorare a celulelor.

Cand celulele se micsoreaza prea mult, ele nu mai sunt capabile sa isi indeplineasca sarcinile asa cum trebuie, fapt ce duce la aparitia mai multor probleme de sanatate.

3. Iti creste tensiunea arteriala.

Cand ai sare in exces in organism, cantitatea de sodiu din circulatia sanguina creste. Acest lucru atrage mai mult lichid, ceea ce duce la cresterea tensiunii si presiunii din vasele de sange.

Pe masura ce devii mai deshidratat incercand sa elimini cat mai mult sodiu posibil, organele vitale sufera si nu mai functioneaza normal. Daca tensiunea arteriala nu este tinuta sub control poate sa survina chiar si decesul.

1.-piesi1

4. Iti suprasolicita rinichii.

Rinichii joaca un rol imens in excretia de sare si apa de care organismul nu are nevoie.

Atunci cand exista o concentratie ridicata de sare in organism, rinichii tai vor fi nevoiti sa munceasca din greu pentru a mentine echilibrul. Un rinichi suprasolicitat poate esua oricand, iar acest lucru poate duce la complicatii mari de sanatate.

5. Iti provoaca crampe severe.

O alta problema pe care este foarte posibil sa o intampini cand bei apa sarata sunt crampele. Acestea apar atunci cand sodiul se acumuleaza in spatiul extern al celulelor. Concentratia mare de sodiu din afara celulelor determina ca apa sa se deplaseze in exterior.

Celulele care formeaza muchii vor incepe sa se micsoreze provocand astfel dureri. Cu timpul, articulatiile vor deveni si mai slabe. In cele din urma, capacitatea ta de a te deplasa poate fi si ea ingreunata.