Thursday, March 23, 2023
Afli informatiile care conteaza


5 Lucruri pe care sa le iei in considerare cand intalnesti un urs

Ursii nu vor sa atace oameni. Noi ii ucidem mult mai des decat ne ucid ei pe noi, iar multi…

By Liana , in Sfaturi , at November 23, 2017

Ursii nu vor sa atace oameni. Noi ii ucidem mult mai des decat ne ucid ei pe noi, iar multi ursi par sa fie constienti de acest raport. Daca ataca, cel mai probabil ca ursului ii este foame sau este luat prin surprindere.

Totusi, in ciuda ezitarii lor, atacurile oamenilor provocate de ursi au crescut in multe parti ale lumii in ultimul timp, inclusiv in Romania. Zona Vaii Prahovei in special a inregistrat o crestere a atacurilor create de ursi, multe dintre ele realizandu-se chiar in gospodariile oamenilor.

Autoritatile din domeniul vietii salbatice asociaza aceste probleme legate de ursi de o varietate de factori, inclusiv de pierderea habitatului, intruziunea umana, deficitul alimentar, defrisarile in masa si de schimbarile climatice.

Daca ai ghinionul sa intalnesti un urs, trebuie sa iei cateva lucruri in considerare pentru a putea scapa cu viata din nefericita intamplare:

1. Daca ai zarit ursul la o distanta mai mare de 100 de metri, ai sanse mari de a parasi linistit zona fara ca ursul sa stie ca esti acolo. Dupa ce te-ai indepartat, incepe sa vorbesti, sa canti sau sa fluieri pentru a-i da ursului un avertisment ca esti in jur. Instinctele sale naturale vor fi sa te evite.

2. Daca ursul se gaseste mai aproape de tine, s-ar putea sa devina agresiv. Nu fugi de urs! Ursul brun poate alerga cu o viteza de pana la 45 km/h, asadar va avea sanse mari sa te prinda. In schimb, incearca sa te retragi incet si sa vorbesti linistit si calm, astfel incat ursul sa te poata identifica drept om. Pastreaza-ti rucsacul. In cazul unui atac in spate, rucsacul va reusi sa te protejeze intr-o oarecare masura.

3. Unii spun ca ar trebui sa cauti un copac in care sa te urci, in timp ce altii spun sa nu iei in calcul aceasta posibilitate. In primul rand, trebuie sa ai timp sa te urci in copac. In al doilea rand, trebuie sa stii ca ursii sunt foarte buni cataratori, mai buni decat oamenii. Cu toate acestea, daca reusesti sa urci cel putin 10 metri intr-un copac, exista o sansa buna ca ursul sa renunte.

4. De multe ori, ursul incearca sa pacaleasca omul. El se va apropia de tine cativa pasi, insa se va intoarce inainte de a ajunge la tine. Aceasta este modalitatea lui de a te speria. Continua sa te retragi incet, indepartandu-te cat de mult poti de el.

5. In cazul in care ursul incearca sa te atace, foloseste un sray paralizant. Acest tip de spray este proiectat pentru utilizare la distante de pana in 10 metri. Distanta optima este de 5 metri. Spray-l va elimina cele mai importante doua simturi ale ursului, mirosul si vederea, astfel ca poate fi un dispozitiv de mare ajutor in acest caz.

urs-brun-620x330

Comments

comments