Monday, July 26, 2021
Afli informatiile care conteaza


Top 10 lucruri mai putin cunoscute despre coma

Este foarte probabil sa cunoasteti pe cineva care a fost candva in coma. Totodata, este posibil ca unii dintre voi…

By Liana , in Interesant , at October 10, 2017 Tags:

Este foarte probabil sa cunoasteti pe cineva care a fost candva in coma. Totodata, este posibil ca unii dintre voi sa stie cum este sa fii in coma. Aceasta stare tragica de inconstienta poate fi deseori destul de infricosatoare.

A fi intr-o coma este foarte diferit de a dormi sau de a visa, contrar gandirii populare. De fapt, exista o multime de lucruri despre coma pe care cei mai multi oameni nu le cunosc. Iata, in randurile de mai jos, un top cu cele mai interesante si mai putin cunoscute lucruri despre coma:

1. Cuvantul “coma” provine de la cuvantul grecesc “koma”, care inseamna “somn adanc”. Aceasta inseamna cel mai probabil ca grecii antici credeau ca cei care erau in coma aveau un somn foarte profund, in loc sa fie in stare de inconstienta.

2. Inconstienta nu este considerata o coma decat daca persoana in cauza nu se trezeste dupa mai mult de 6 ore.

3. In mod obisnuit, problemele interne, cum sunt traumele de la nivelul capului, accidentele vasculare cerebrale sau intoxicatiile, sunt factori care pot aduce starea de coma, insa nu intotdeauna. Exista situatii in care medicii insisi induc pacientii in starea de coma pentru a nu simti durerile fizice externe.

4. Exista o scala numita “Scala de Coma Glasgow” care clasifica pacientii inconstienti folosind niste numere ce corespund unei masuratori a extremitatii comei lor.

5. Pupilele dilatate pot fi un semn ca o persoana este in coma. Acelasi lucru este valabil si daca un singur ochi are pupila dilatata, iar celalalt este normal.

6. Desi un pacient in coma se afla intr-o stare de inconstienta, el inca mai poate sa se miste. Coma este de fapt un element ce poate creste probabilitatea de a avea o criza.

7. Cea mai frecventa cauza de deces pentru o persoana aflata int-o coma prelungita este o infectie secundara ce poate avea loc in organim. Infectie va ataca mai puternic un organism cu un sistem imunitar slabit.

8. Persoana care a stat cel mai mult intr-o coma a fost Elaine Esposito, care a fost inconstienta timp de 37 de ani si 111 zile. Din pacate, ea nu s-a trezit din coma inainte sa moara.

9. Uneori, oamenii se pot trezi din coma dupa ce au fost inconstienti foarte mult timp. Un exemplu foarte bun este Terry Wallis, care s-a trezit dintr-o coma care a durat 19 ani, el reusind apoi sa traiasca o viata obisnuita.

10. Uneori, coma va induce pacientul intr-o stare vegetativa. Persoanele aflate in stare vegetativa pot totusi sa devina constiente, dar cele mai multe raman in aceasta stare foarte mult timp.

Comments

comments