Fie ca se numeste uragan, taifun sau ciclon tropical, acest fenomen natural este extrem de periculos si, in acelasi timp, fascinant. In timp ce tornadele au vanturi mai puternice decat uraganele, acestea sunt relativ mici si nu dureaza mult. Uraganele insa pot ajunge pana in centrul Statelor Unite ale Americi si isi mentin intensitatea la cote imense zile intregi la rand. Pe langa faptul ca aduc ploi inundabile, uraganele determina miscarea marii spre tarm, cu valuri ce se ridica pana la 15 metri inaltime.
Acestea sunt insa lucruri pe care probabil ca le stii deja. In randurile de mai jos vei gasi 5 informatii mai putin cunoscute despre uragane, dar foarte interesante.
1. Uraganele creeaza tornade.
Uraganele si tornadele sunt furtuni cu miscari de rotatie, dar, dupa cum am mentionat mai sus, dimensiunea mai mare a uraganului si durata sa mai lunga il fac mai daunator decat tornada. De stiut insa ca uraganele stimuleaza formarea tornadelor chiar si la cateva zile dupa ce apar.
Tornadele se pot forma atunci cand un uragan atinge pamantul si incepe sa se imprastie dupa ce a parasit sursa de caldura din apa. Aceasta defalcare in sistemul tropical stabileste diferite viteze ale vantului la diverse altitudini, rezultand o forfecare a vantului care poate provoca o tornada. Astfel de tornade nu sunt, de obicei, mai puternice decat un EF2 pe scara Fujita, dar pot fi totusi periculoase si chiar letale. Majoritatea tornadelor se formeaza in benzile exterioare, dar unele au fost gasite in apropierea centrului. De fapt, expertii suspecteaza ca unele dintre pagubele intense provocare in timpul unui uragan ar putea fi rezultate ale tornadelor.
2. Uraganele elibereaza cantitati mari de energie.
Toata lumea stie ca uraganele au vanturi foarte puternice, multa ploaie si creeaza o atmosfera cu o cantitate enorma de umiditate. Ceea ce multi oameni nu stiu este ca uraganele se desfasoara pe caldura generata de formarea norilor si de ploaie. Ar putea parea putin cam uimitor, dar este usor de inteles. Doar intra si iesi dintr-o piscina sau dintr-o cada cu apa. Te vei simti mai infrigurat acum, chiar daca apa a fost calda, deoarece picaturile de pe piele se evapora in aer. Uraganele creeaza acest proces in sens invers, tragand apa din aer prin condensare si eliberand caldura. In prezenta uraganelor se creeaza multa umiditate, declansandu-se astfel multa energie termica. Acesta este motivul pentru care oamenii spun ca uraganele sunt motoare termice.
3. Desertul Sahara afecteaza uraganele din Atlantic.
Daca nu ar fi existat desertul Sahara, s-ar fi format mai putine uragane. De ce? Acest enorm desert se afla la locul potrivit, langa ecuator, avand zone mai reci si mai umede spre sud si vest. Cand amesteci aer foarte cald si uscat cu aer relativ rece si umed, primesti un vant estic ce formeaza vanturi tropicale. Acestea sufla in mare si – cu conditiile potrivite – se pot transforma in uragane. Aproape 90% din toate uraganele majore se formeaza astfel.
4. Nu se stie sigur ce anume declanseaza uraganele.
In general, oamenii de stiinta cred ca uraganele se formeaza cand un aer cald si umed se ridica deasupra oceanului, creand un “buzunar” de aer cu presiune scazuta. Din acel buzunar incepe sa se scurga tot mai mult aer ce devine umed si suficient de cald cat sa inceapa, de asemenea, sa urce. Acesta se transforma intr-un ciclu in care aerul se invarte constant la suprafata, in timp ce aerul care se ridica se raceste si formeaza nori si furtuni. In cele din urma, furtunile se combina pentru a forma o depresiune tropicala, apoi o furtuna tropicala si, in final, un uragan.
Ceea ce ii pune pe ganduri pe meteorologi este ca uraganul apare si cand conditiile nu sunt intocmai precum cele prezentate mai sus.
5. Uraganele contin multa zapada si gheata.
Uraganele se declanseaza in conditii de aer cald, dar norii de uragan se formeaza la mai multi kilometri altitudine, prin troposfera. Uraganele majore au “turnuri fierbinti” ce pot ajunge in stratosfera. Acolo e rece, temperatura fiind de circa -51 de grade Celsius, astfel ca toata umiditatea superioara a uraganului se transforma in gheata si zapada. Daca ai fost vreodata prezent intr-o zona cu uragan, stii ca cerul devine tulburat cu o zi inainte de declansarea acestuia.