Top 5 mituri si realitati in ceea ce priveste saltelele

Photo of author

By Razvan

Dat fiind faptul ca fiecare om are o saltea si ca exista o multime de probleme care au drept subiect acest obiect ( ” Cum iti asterni asa dormi” ), de-a lungul timpului s-au dezvoltat o multime de mituri si de credinte populare.

Multe dintre aceste credinte te pot induce in eroare si pot face mai mult rau decat bine. Astfel, vom incerca sa demontam anumite mituri si sa descoperim care sunt, de fapt, realitatile in ceea ce priveste salteaua.

Mitul numarul 1 : Varsta saltelei nu iti influenteaza somnul

Din pacate, trecerea timpului isi pune amprenta asupra saltelei, ceea ce duce la probleme destul de mari de somn. Conform studiilor, peste 71% dintre adulti sufera atunci cand vine despre calitatea somnului. O legatura mare cu acest fapt o are varsta saltelei. Se pare ca persoanele care dorm pe o saltea mai noua de 8 ani au un somn mai bun decat persoanele care dorm pe o saltea mai veche.

Mitul numarul 2: Cu cat o saltea este mai ferma, cu atat este mai bine

Este un alt lucru care nu este adevarat. Corpul uman difera de la persoana la persoana iar nevoile sunt diferite. Astfel, nu ti se va potrivi aceeasi saltea, daca ai 100 de kg, cu cea folosita de o persoana de 50 de kg. Inainte de a cumpara o saltea, nu tine cont de fermitate, ci incearca sa o testezi si sa descoperi cat de confortabila este pentru tine.

Mitul numarul 3: O saltea bine ingrijita nu se uzeaza

Este motivul pentru care foarte multi oameni pastreaza salteaua chiar si dupa cateva zeci de ani dupa ce au cumparat-o. Din pacate, oricat de bine ar fi ingrijita salteaua, dupa 8 ani incepe sa se uzeze si sa creeze momente neplacute. De asemenea, de-a lungul timpului, salteaua ta acumuleaza o multime de transpiratie si de piele moarta. Conform statisticilor, pierdem noapte de noapte 285 de mililitri de transpiratie si 454 de grame de piele moarta.

Mitul numarul 4: Salteaua nu isi va schimba greutatea de-a lungul timpului

Tocmai am precizat cantitatile pe care le pierdem noapte de noapte, in ceea ce priveste transpiratia si pielea moarta. Pe langa acestea, apar si acarienii sau praful, ceea ce duce la o ingreunare serioasa a saltelei. Dupa 7-8 ani de folosire, salteaua ta este mult mai grea decat atunci cand ai cumparat-o. Evident, nu va fi de 3 ori mai grea, insa va avea ceva mai multe kg.

Mitul numarul 5: Nu trebuie sa cureti salteaua daca folosesti o protectie sau o microsaltea

Este un alt mit cat se poate de fals, in conditiile in care alergenii, transpiratia si praful pot sa circule cu usurinta prin protectie. Cel mai bine este ca o data la cateva saptamani sa aspiri salteaua, in asa fel incat sa te poti bucura din plin de somnul pe ea.

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre acest produs atat de important pentru sanatatea noastra, Romania Libera a scris un articol despre saltele, care ni se pare foarte interesant.