Daca ai copilarit in anii ’70, ’80 sau ’90, nu ai cum sa nu iti aduci aminte cu drag de numeroasele jocuri care iti ocupau tot timpul.Ratele si vanatorii, de’a vat ascunselea, Pac Pac, bambilici sau lapte gros, erau jocuri care iti consumau toata energia si iti faceau pofta de tocanita si de ciorbele mamei. Atunci cand vremea nu era de partea prichindeilor din cartier, locul jocurilor consumatoare de energie era luat de board game-uri, jocuri de carti sau diverse variante prin care iti puteai antrena partea superioara a corpului.
Astazi vezi mai rar copii care se joaca bambilici, insa cu siguranta vezi din ce in ce mai multi care joaca board games-uri. Nu doar copiii o fac, ci si adultii isi petrec timpul in fata unei table de joc sau cu mana pe un cub rubik. Iata, asadar, 3 jocuri deosebite ale copilariei, care exista si astazi si modul in care acestea au evoluat.
Cubul Rubik
Stii atat de bine aceasta jucarie, incat iti este greu sa crezi ca a aparut abia in 1974. Erno Rubik, sculptor de origine maghiara, a fost responsabil de aparitia acestui cub care a creat o adevarata isterie la nivel mondial. Pana in anul 2005 se vandusera 300 000 000 de astfel de cuburi si probabil ca de atunci s-au mai vandut inca o data pe atatea. Cu siguranta ai avut si tu unul si te-ai straduit ore in sir sa rezolvi una, doua sau de ce nu toate fetele.
Astazi, cubul Rubik a ramas popular si s-a transformat intr-un instrument in jurul caruia se organizeaza competitii mondiale. Recordul mondial de rezolvare a cubului este de aproximativ 5 secunde ( Wow) iar modalitatile inedite de rezolvare apar din ce in ce mai des.
Daca vrei un cub Rubik pentru copilul tau sau pentru a-ti aminti de copilarie, optiunile sunt foarte diverse. Pe langa cubul clasic poti alege variante cu mai multe fete, cu mai multe patratele, de pus la chei sau cu accesorii precum un ceas. Mai jos am extras cateva cuburi care ni s-au parut interesante:
Nu te supara, frate!
Jocul care aduna toata familia in jurul unei table de carton si genera distractie, poate sa incante si astazi o multime de copii. Chiar daca exista jocuri din ce in ce mai complexe, Nu te supara frate este esential pentru o copilarie fericita. Aparut in India, sub denumirea de Pachisi, acest joc a fost adaptat de englezi sub denumirea de Ludo si ulterior de romani, nemti si in general de restul Europei. Nu este la fel de popular ca si cubul Rubik, insa Nu te supara frate a cunoscut si el o evolutie foarte interesanta.Poti sa iti incanti copiii cu un joc ” Nu te supara frate 3D” ( il poti lua de aici ) , cu un covoras pentru exterior, care sa permita o joaca fizica ( Vezi cat costa) sau cu un joc clasic, ce costa 20-30 de lei si poate fi cumparat din orice tip de magazin de jucarii, inclusiv online ( Vezi aici). Avantajele pentru copilul tau, daca joaca un astfel de joc sunt:
- socializarea;
- o gandire strategica mai bine dezvoltata;
- distractia.
Marocco
Fara a necesita prea multa strategie, Marocco este un joc ce iti cere o dexteritate foarte buna. Este perfect pentru cei mici si era perfect pentru copiii anilor ’90. Marocco presupune aruncarea pe spatiul de joc a 41 de betisoare si incercarea de eliminare a acestora fara a le atinge pe celelalte. In cazul in care atingi un alt betisor decat cel pe care vrei sa il scoti din gramada, iti pierzi randul. Acest joc nu a evoluat foarte mult, insa ramane distractiv. Pe langa asta, este o solutie ieftina de distractie. Costa intre 15 si 35-40 de lei si poate fi deliciul unei seri in familie.
Cu siguranta, sunt doar o mica parte dintre jocurile care ti-au incantat copilaria. Daca iti amintesti de altele, te asteptam cu comentarii ceva mai jos pe pagina :D. Suntem nerabdatori sa depanam amintiri.