Top metode de a combate si preveni rugina de pe metal

Photo of author

By Razvan

 Rugina este rezultatul expunerii la oxigen si umiditate. Apare pe suprafetele metalice sub forma de depuneri brun-portocalii. Atunci cand vine vorba de indepartarea petelor de rugina nu este doar o chestiune de natura estetica. In cazul in care nu a fost efectuata curatarea ruginei si materialul a fost neglijat, acesta poate fi distrus in totalitate.

Expunerea la conditiile in aer liber va creste riscul aparitei ruginei, mai ales daca climatul este ploios sau umed. In cazul in care materialul sta afara va trebui protejat cu ajutorul vopselelor sau altor metode.

Pentru o indepartare profesionala prin sablare a ruginei puteti apela la cei de la Sablam-TOT.ro.

Pentru o solutie naturala de a indeparta rugina acasa cititi randurile de jos:

Scoaterea petelor de rugina poate fi facuta cu ajutorul urmatoarelor elemente:

  • sare
  • o lamaie intreaga sau otet alb
  • o periuta de dinti veche

1. Incepe prin a clati zona pentru a indeparta rugina cu cat mai mult posibil. Daca este posibil, este recomandat ca zona ruginita sa fie scufundata in suc de lamaie sau otet cel putin 30 de secunde. Pentru obiecte mici puteti folosi un castron. 2/ 2. Pentru obiectele mari trebuie sa folosesti un pulverizator sau o carpa umezita cu sucul de lamaie sau otet, pentru a o aplica pe zona ruginita.

3. Daca folosesti o lamaie, tai-o pe jumatate si presara sare din belsug pe interiorul lamaii. Utilizeaz-o pentru a freca zona ruginita si pentru a scoate petele de rugina. Acidul din lamaie si abraziunea sarii vor curata cu usurinta rugina.

4. Daca folosesti otet alb, foloseste periuta de dinti pentru a freca zona cu o pasta facuta din sare de mare si otet.

5. Este posibil sa fie nevoie sa stergeti, sa clatiti si sa repetati pasii de curatare a ruginei. Asigura-te intotdeauna ca nu lasi urme de rugina pe suprafata din metal, in caz contrar rugina se poate raspandi din nou.

Cum se poate preveni aparitia ruginei?

Prevenirea ruginei poate fi facuta prin controlul umiditatii. Usuca in mod corect obiectele din metal, repara eventualele scurgeri, ai grija ca ventilatia sa fie buna. Poti investi intr-un dezumidificator, acesta va rezolva o multime de probleme.

In unele cazuri, poate fi necesara luarea de masuri suplimentare. Pentru autovehicule de exemplu, este necesara ceruirea, pentru a crea o bariera de protectie impotriva umiditatii.

Curata mereu corespunzator suprafetele metalice inainte de vopsire sau lubrifiere. Indiferent daca folosesti vopsea normala sau alte tipuri de vopsea, metalul trebuie sa fie uscat si curat. Metalul nu trebuie sa aiba murdarie pe suprafata sa, grasime sau resturi de sudura. Aceste lucruri pot provoca aparitia ruginei.

Stiai ca nu doar metalele pot fi afectate de rugina? Rugina poate afecta si placile de beton, lemnul sau materialele textile. Petele de rugina nu iarta niciun tip de material, indiferent daca este metalic sau nu.