In unele locuri de pe pamant, mai demult era apa. Dar azi aceasta a disparut complet sau partial. Uneori apa lasa in urma ei peisaje lunare ireale, peisaje dezolante cu arbori uscati, albii imense secate… iata cateva dintre locurile unde apa a disparut.
Lacul Faguibine, Mali. Aflat in partea de nord a desertului Sahel, lacul Faguiibine se intindea pe vremuri pe o suprafata de 590 kilometri patrati. In anii 1990 insa, a secat complet din cauza unei perioade aride importante.
Marea Aral. In anul 1960, Marea Aral, al patrulea lac din lume ca suprafata se intindea pe 67 000 kilometri patrati. Supra-explotata insa din cauza agriculturii de catre cele doua tari din apropiere, Kazakhstan si Uzbekistan, Marea Aral a secat destul de repede pierzandu-si in jur de 90% din suprafata sa.
Etosha, Namibia. Marea campie alba sau Etosha, este un parc national din Namibia, o rezervatie magnifica, de vizitat neaparat pe continentul african. In inima parcului se afla Etosha pan, albia unui imens lac secat. Un desert de sare care se umple cu apa doar in cazul unor furtuni puternice.
Lacul Chapala din Mexic. Cu peste 1100 kilometri patrati, Lacul Chapala din Mexic este a treia intindere vasta ca marime din Mexic. Dar din nefericire este amenintat cu disparitia din cauza mai multir factori, precum irigatia sau multele episoade de seceta din jur.
Desertul Karoo din Africa de Sud. . Karoo este o regiune semi-desertica din Africa de Sud. Acum milioane si milioane de ani, apa acoperea aici acest loc foarte uscat in care ploaia este un lucru foarte rar. Si in ciuda aparentei sale aride, are o diversitate vegetala impresionanta.
Lacul Waiau. Aflat in Big Island, Hawaii, Lacul Waiau este pe cale de disparitie. Suprafata sa s-a diminuat destul de mult din 2010. In 2013 avea deja doar 115 metri patrati si lasa in urma sa un peisaj dezolant.
Oaza Nefta, Tunisia. Altadata, Nafta, cu cele 152 de surse ale sale alimenta o oaza imensa si verde cu peste o jumatate de million de palmieri si de curmali. In anii 1980, sursele au secat si peisajul s-a schimbat foarte mult. Un proiect vizeaza insa reabilitarea acestei oaze.
Lacul Assal, Djibouti. Aflat in craterul unui vulcan, Lacul Assal este un lac care s-a evaporat putin cate putindin cauza secetei.