Tuesday, December 6, 2022
Afli informatiile care conteaza


Top 6 comori literare de descoperit in 6 biblioteci

Pentru cei care iubesc cartile, bibliotecile sunt un univers magic, plin de intelepciune si de studiu inten, unde este reunita…


Pentru cei care iubesc cartile, bibliotecile sunt un univers magic, plin de intelepciune si de studiu inten, unde este reunita intreaga stiinta a lumii. Stii insa care sunt cel mai bine pastrate comori ale literaturii? Iata un top cu sase dintre ele.

kells

The Book of Kells, Biblioteca de la Trinity College, Universitatea din Dublin. In cea mai mare biblioteca universitara din Irlanda se pastreaza cu grija cartea din Kells, un manuscris ilustrat cu motive ornamentale, realizat de calugarii celticii in jurul anului 800.

El Libro de Buen Amor, Biblioteca Universitatii din Salamanca, Spania. Aceast biblioteca universitara este cea mai veche din Europa. Nu e de mirare deci ca aici sunt regrupate primele editii ale unor carti clasice. Printre cele mai faimoase se numara si El Libro de Buen amor al arhipreotului de Hita. O opera magistrala compusa in versuri. Numarul versurilor sale ajunge la peste sapte mii.

dante

De Oratore si Concordia, Biblioteca Universitara din Barcelona, Spania. In aceasta biblioteca prestigioasa se alfa celebrul tratat al lui Cicero, De Oratore care este si prima carte imprimata din Italia. Aici se afla si Concordia, care dateaza din 1511, scrisa in latina, fiind singura copie ramasa din lume.

Manuscrise ale lui Petrarca si ale lui Dante, Montpellier, Franta. Biblioteca Universitara a Facultatii de Medicina din Montpellier datoreaza medicului Gabriel Prunelle o colectie inestimabila de manuscrise rare. Aici se afla tratate de medicina si printre altele opere ale unor autori italieni celebri precum Dante si Petrarca.

tora

Cea mai veche carte Tora din lume, Universitatea din Bologna, Italia. Intre peretii acestei biblioteci universitare faimoase au fost descoperite inscrisurile celei mai vechi carti tora din lume, cartea de capatai a iudaismului. Cartea are 36 de metri lungime si contine primele cinci carti din Biblie.

Manuscrise din secolul 13 ale romantelor frantzesti medievale. Biblioteca Beinecke are o colectie impresionanta de carti rare. Este o biblioteca care apartine Universitatii Yale deschisa in anul 1963. Are cele mai deosebite valori patrimoniale din lume. Iar cladirea, conceputa de arhitectul Gordon Bunshaft, este cea mai mare din lume. O cladire impresionanta cu colectii la fel de impresionante.

Comments

comments