Saturday, November 27, 2021
Afli informatiile care conteaza


Top 8 cele mai impresionante cratere din lume

Atunci cand ne gandim la planeta noastra, ne vin in minte cel mai adesea muntii sai, oceanele sale, insulele paradisiace…

By AncaP , in Topuri din lume , at November 5, 2015 Tags: , , , , ,

Atunci cand ne gandim la planeta noastra, ne vin in minte cel mai adesea muntii sai, oceanele sale, insulele paradisiace sau padurile sublime si misterioase. Dar uitam cel mai adesea ca pamantul este « presarat » cu gauri gigantice vizibile chiar si din spatiu. Iata care sunt cele mai imense si mai impresionante cavitati de pe suprafata pamantului.

grasberg-p990.1280x814

Mina Grasberg, Indonezia. Este cea mai mare mina de aur din lume si cea mai importanta mina de cupru in acelasi timp. Se afla la peste 4000 de metri altitudine si are atat o mina in aer liber cat si una subterana.

Berkeley Pit, Montana, Statele Unite. Este o mina veche de cupru deschisa intre anii 1955 si 1982. Apele subterane prezente aici datorita pompelor din jur au inceput sa umple fosele cu timpul. Apa ajunge azi pana la 270 de metri profunzime iar ph-ul sau este de 2, 5 ceea ce inseamna ca este la fel de acida ca si Pepsi sau Cola.

mir-p990.1280x814

Mina Mir, Rusia. Mina Mir, numita si Mirny, este o mina de diamante in aer liber aflata in Siberia Orientala. Partea in aer liber este in prezent dezafectata si formeaza un gol  imens de 525 metri profunzime si cu un diametru de 1200 metri.

Chuquicamata, Chile. Se intinde pe 2790 de metri si are o profunzime de peste 850 de metri. Este o mina imensa de cupru in aer liber si o sursa foarte importanta pentru exploatare.

oman-p990.1280x814

Bimmah, Oman. O scara amenajata le permite curiosilor sa coboare in inima acestui crater si sa se scalde in apa in nuante de smarald. Este un crater aflat pe marginea autostrazii Muscat– Sur in apropiere de satul Dibab.

Lacul Rosu, Croatia. Este un lac cu o forma circulara de langa satul Imotski. Are numeroase grote si faleze remarcabile in nuante de rosu datorita prezentei oxiduluide fier.

bighole-p990.1280x814

Big Hole, Africa de Sud. A fost sapata de peste 50 000 de mineri care erau in cautare de diamante. Are 463 metri latime si o profunzime de 240 de metri. Este cea mai mare excavatie realizata vreodata cu mana.

Etaki, Canada. Este prima mina de diamante canadiana aflata la 200 de km de cercul arctic.

Comments

comments