Jocurile de noroc, noul sport national. Topul lucrurilor pe care trebuie sa le stii despre jocurile de noroc

Photo of author

By Razvan

Curentul jocurilor de noroc defineste ultimul deceniu al vietii cotidiene in societatea romaneasca. Daca in urma cu 10 ani, numarul de jucatori, de agentii de pariuri sau de cazino-uri era unul moderat, in momentul de fata ne putem astepta ca in viitorul apropiat numarul salilor de joc sa depaseasca numarul farmaciilor.

Inceputurile

In urma cu multi ani, persoanele care frecventau salile de jocuri erau usor de recunoscut: adolescenti, tineri si oameni de varsta mijlocie, care aveau de cele mai multe ori o tinuta similara: treining, papuci sau adidasi si deobicei, sapca. Astazi, aruncand o privire intr-o agentie oarecare, putem observa oameni din toate categoriile de varsta si aproape toate categoriile speciale: corporatisti, oameni de afaceri, bancheri, vanzatori, elevi, pensionari, avocati sau politisti.

Se spune ca prima casa de pariuri din Bucuresti a fost infiintata in zona Foisorul de Foc, pe la mijloc anilor 1990. Un studiu realizat in anul 2000 pe un esantion de peste 1200 de persoane, dezvaluia ca majoritatea celor intervievati considerau jocurile de noroc ca fiind singura speranta de a-si imbunatati considerabil standardul de viata. 63% dintre participanti sustineau ca au jucat sau joaca, in timp ce 23% se aratau foarte interesati si isi exprimasera dorinta de a aprofunda subiectul in viitorul foarte apropiat. La momentul respectiv insa, cele mai populare jocuri de noroc erau cele de tip Bingo, Loto si Pronosport.

Raportul prinvind licentierea prezentat de Ministerul de Finante, indica faptul ca numarul caselor de pariuri a inceput sa creasca exponential la sfarsitul anului 2006. Cel mai mare castig adus de un singur bilet in acel an, a fost de 765.000 de euro. Biletul includea meciuri din Romania si de la Campionatul European de fotbal.

Fenomenul deja luase amploare, iar in anul urmator, romanii jucau in medie peste 4 milioane de bilete pe luna. 80% dintre tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 25 de ani spuneau ca joaca constant la pariuri. Mai interesant este insa faptul ca 27% dintre acestia, sustineau cu tarie faptul ca pariurile sportive nu sunt jocuri de noroc si ca norocul, nu poate avea decat o foarte mica influenta asupra rezultatelor.

De ce joaca romanii la pariuri?

Intreband diversi consumatori de jocuri de noroc despre motivul care ii determina sa joace, am primit cateva raspunsuri, cel putin, interesante.

Ma ocup numai cu pariuri de vreo 3 ani incoace. Am ales sa traiesc din asta pentru ca am sansa sa castig mai bine decat la un loc de munca obisnuit, care mai e si prost platit, ca oriunde, in ziua de azi”, ne-a dezvaluit Andrei. Intrebat despre mizele si castigurile sale, tanarul parior din capitala ne-a raspuns: “Cel mai mult am pariat 20 de milioane. Iar intr-o singura zi, cumulat, cel mai mult am scos vreo 5.000 de euro.”

Un alt obisnuit al caselor de pariuri ne-a relatat: “Trebuie sa pariez macar un bilet ca sa-mi creasca adrenalina cand ma uit la un meci. Daca nu pun nici un bilet, ma uit degeaba la meciuri, nu mai am nici un interes. Daca sunt undeva, la un bar cu prietenii si vad ca e un meci la televizor, ori caut sa pariez, daca gasesc o agentie in zona, ori nici nu ma uit la el.”

Lucian, un jucator versat de “pacanele” ne-a dezvaluit: “Pai ce sa fac. Ies de la munca, plictisit, obosit… Sa ma duc acasa, ce sa faca acasa? Asa ma duc la aparate, beau ceva, ma distrez si am sansa sa mai plec si cu ceva bani. Daca ies in oras ma costa mai mult si nici nu ma intorc cu ceva in plus.”

Pe de alta parte, psihiatrul Andrei Dumitru spune : “Perspectiva unui castig mare si rapid motiveaza oamenii sa accepte riscuri financiare.” Acesta a detaliat si motivele pentru care oamenii decid sa practice diversele forme de jocuri de noroc: „Grosso modo, ar fi sase categorii: nevoia de adrenalina, nevoia de a-si depasi timiditatea, vor sa nu se mai gandeasca la probleme, se simt singuri sau plictisiti, au nevoie de relaxare dupa o zi stresanta sau, cel mai des intalnita, viseaza sa-si rezolve problemele financiare”, a explicat psihologul.

Realitatea de astazi

Rezultatele celor mai recente sondaje arata ca 22 la suta dintre romani joaca la loto, 4 la suta la “pacanele”, 8 la suta la pariuri sportive si aproximativ 6 la suta la cazinouri online. O estimare facuta pe baza recensamantului din anul 2011, indica faptul ca la pariuri sportive joaca circa 800.000 de oameni, la “pacanele” aproximativ 650.000 iar la loto isi incearca sansa peste 3,2 milioane de romani.

Marea majoritate a occidentalilor nu se pot lauda cu o cultura sau infrastructura parioristica atat de bogata precum cea din Romania. Pentru ei, jocurile de noroc reprezinta o distractie de ocazie. Pe de alta parte, in Marea Britanie, cultura pariurilor are deja o traditie indelungata. Un numar semnificativ de famiil isi aloca un buget lunar destinat acestei activitati. La noi insa, de multe ori se joca banii de intretinere, de rata, de bere sau de tigari, etc. Chiar daca sursele de venit pot fi de multe ori imprevizibile, un lucru este cert: in Romania, pariatul este un stil de viata.

Totusi, doctorul Cristian Andrei a declarat ca jocurile de noroc nu aduc in Romania probleme la fel de mari ca cele din Marea Britanie sau Statele Unite ale Americii. “Intr-o sala de jocuri, majoritatea nu au probleme. Sunt clienti fidelizati, care nu vin sa castige, ci sa sparga banul, cum se zice in popor, pentru o distractie de moment. In spatele problemei de joc sunt, insa, alte probleme si atunci jocul devine o refulare”, a explicat medicul.

Am depasit de mult numarul de o casa de pariuri la fiecare doua farmacii. In momentul de fata avem aproximativ 3700 de agentii de pariuri si undeva in jur de 5000 de farmacii. Pe de alta parte, daca ne uitam la un top agentii de pariuri online, vom observa cum numarul acestora a scazut substantial dupa scandalurile de licentiere din ultima perioda. Cu toate acestea, romanii au de ales intre peste 10 companii cu licenta, la care pot paria legal fara probleme.