Thursday, March 23, 2023
Afli informatiile care conteaza


Top 6 reguli de siguranta in ceea ce priveste airbagul

În caz de accidente airbagul servește la amortizarea impactului dintre cap sau alte părți ale corpului și elementele din interiorul…

By Razvan Nemesu , in Sfaturi , at October 28, 2015

În caz de accidente airbagul servește la amortizarea impactului dintre cap sau alte părți ale corpului și elementele din interiorul habitaclului, reducand în mod notabil riscul de traume.

Din punct de vedere tehnic, airbagul este o perna gonflabila din material sintetic care, datorită actiunii declansate de un senzor care releva o decelerare brusca datorata unui impact, vine instantaneu umflata si se interpune intre conducatorul auto si volan sau intre tabloul de bord si pasager.

Pentru eficacitatea airbagurilor este foarte important sa fie contemporan utilizate centurile de siguranta, intrucat acestea permit corpullui sa mentina o pozitie ancorata in scaun, optimizand efectul protectiv al pernei de aer.

Utilizarea airbagului si a centurii permite reducerea cu 75% a daunelor fizice cauzate soferului si pasagerilor.

Airbagul pentru sofer este obligatoriu pentru toate masinile, in timp ce celelalte tipuri de airbaguri (pentru genunchi, laterale, verticale) nu sunt, chiar daca sunt consiliabile optional.

Deoarece activarea airbagului in momentul impactului poate fi foarte violenta, trebuie urmate cateva reguli de siguranta:

  • evitati obstructionarea spatiului de declansare a pernei de aer cu eventuale corpuri straine (in momentul impactului pot deveni adevarate proiectile);
  • Mentineti o distanta corespunzatoare fata de suprafata unde se gaseste airbagul si o pozitie corecta pe scaun;
  • mentineti mainile pe volan in pozitia corecta 9-15;
  •  nu calatoriti cu picioarele sprijinite pe tabloul de bord;
  • verificati compatibilitatea dintre dispozitivele pentru asezarea copiilor mici cu prezenta airbagului
  • dezactivati airbagul cand instalati scaunelul copilului pe scaunul pasagerului, in dreapta-fata. Scaunelul pentru copiii mici se instaleaza intotdeauna in spate.

In prezent, masinile noastre sunt tot mai pline de airbaguri, tot mai sigure. Si asta este un aspect pozitiv, pentru ca airbagurile sunt sisteme de siguranta foarte utile care in fiecare an salveaza multe vieti omenesti Totusi, uneori sunt lucruri care pot merge rau.

Cazurile de plangeri pentru functionare improprie a airbagurilor sunt deja numeroase si implica toate casele automobilistice. Natural, nu toate plangerile sunt intemeiate dar, fara indoiala, dinamica multor cazuri alimenteaza multe dubii asupra logicii functionarii acestor dispozitive si raspunsul lor uniform. Exista si foarte multa dezinformare in randul utilizatorilor si cartile tehnice ale masinilor, cu putine exceptii, sunt superficiale in tratarea acestui subiect.

Casele fabricante implicate in problematica defectelor de functionare incearca sa demonstreze ca sistemul nu prezinta defectiuni si ca calibrarea senzorilor este corecta; sustin ca este vina persoanelor care cantaresc prea putin, deci sunt in afara standardului mediu. In unele cazuri, dupa insistentele clientilor, pe langa verificarile de rigoare, se prevede substituirea unor piese auto din sistem, fara insa a se obtine vreo schimbare. Singura solutie ar fi aceea de a dispune de un senzor de greutate calibrat pentru o greutate mai mica, dar aceasta este sarcina exclusiv a constructorului.

Siguranta intregii masini insa, depinde de mult mai mult decat de un simplu airbag, perna de aer fiind ultimul element care trebuie luat in considerare. Cel mai bine este sa alegi piese auto de buna calitate, achizitionate din magazine destinate masinii tale. Pieseshop iti ofera piese auto audi, Vw, si pentru alte marci, la preturi foarte bune.

Comments

comments