Saturday, December 2, 2023
Afli informatiile care conteaza


Top 8 cetati antice in ruina inca pline de mister

Lumea este plina de vestigii antice, de cetati care nu si-au dezvaluit inca intreg misterul. Unele cetati sunt deja cunoscute…

By AncaP , in Topuri din lume , at September 1, 2015 Tags: , , ,

Lumea este plina de vestigii antice, de cetati care nu si-au dezvaluit inca intreg misterul. Unele cetati sunt deja cunoscute si incep sa se dezvaluie incet-incet, altele inca isi mai pastreaza doza lor de mister…

peru

Machu Picchu, Peru. La fel ca si in cazul civilizatiei maiase, cea incasa mai are inca mistere de nepatruns. Se stie destul de multe despre aceasta civilizatie, despre obiceiuri, tehnologii, agricultura,  dar cetatea Machu Pichu nu avea o piata construita, deci nu se stie cum a reusit sa prospere in acest fel.

Çatal Höyük, Turcia. O cetate mesopotamiana care a fost construita in anul 7500 inainte de Christos sau in Era Neoliticului, fiind una din cele mai vechi din lume. Este construita sub forma de stup de albine, intrarea se face printr-o poarta din acoperis iar oamenii trebuiau sa se deplaseze pe acoperisuri pentru a ajunge pe strada. O arhitectura si o functionare diferita fata de ceea ce stim noi azi.

mexic

Palenque, Mexic. O cetate-stat maiasa, una din cele mai mari si mai bine pastrate din lume. Este considerata a fi o cetate emblematica pentru misterul care inconjoara aceasta civilizatie  deoarece exista putine elemente care ne lasa sa intelegem cum a putut sa dispara o civilizatie de pe o zi pe alta.

Cahokia, Statele Unite. Este cea mai mare cetatea amerindiana in apropiere de Saint Louis. Este construita in intregime in monticuli  din pamant care se pot vizita. Nu se stie insa de ce aceasta cetate superba a fost brusc abandonata.

 derin

Derinkuyu, Turcia. O cetate subterana construita la inceputurile Imperiului Bizantin care domina Turcia. Nu se stie inca exact cand a fost construita, cu aproximatie, in jurul anului 700 inainte de Hristos.

Pompei, Italia. O cetate in ruina, foarte populara in lume. Pompei se afla in regiunea Napoli, la cativa kilometri de Vezuviu, care l-a acoperit cu cenusa sa. O cetate ghinionista deoarece se pare ca aici a avut loc si un cutremur inainte de eruptia vulcanului.

grand

Grand Zimbabwe, Zimbabwe. Un ansamblu de ruine fortificate, o cetate foarte avansata pentru epoca, un centru comercial foarte important din regiune, al carui declin inca nu il intelege nimeni.

Heraklion, Egipt. Un oras mare si foarte prosper care a fost inghitit de apele Mediteranei inca nu se stie exact ce a cauzat aceasta catastrofa.