Saturday, December 2, 2023
Afli informatiile care conteaza


Top 10 cele mai frumoase biblioteci din lume

Fie ca iubesti literatura, arhitectura sau fie ca esti pur si simplu un calator curios aceste biblioteci superbe merita toate…

By AncaP , in Topuri din lume , at July 7, 2015 Tags: , , , , ,

Fie ca iubesti literatura, arhitectura sau fie ca esti pur si simplu un calator curios aceste biblioteci superbe merita toate sa fie vizitate.

De la cele mai vechi, la cele mai futuriste, aceste temple ale cunostintei au fost construite pentru a uimi lumea, pentru a fascina si pentru a atrage.

usa

Biblioteca George Peabody, Baltimore, USA. Este un must have. Este o “catedrala”  a cartilor, construita intr-un stil neoclasic a carei constructie a fost terminata in anul 1878 si care care poseda peste 300000 de opere. Are un atrium de 5 etaje, o podea din marmura alba si neagra, coloane aurii si balcoane din fier forjat.

Biblioteca Nationala din China, Pekin. Cu o colectie de peste 31 de milioane de carti, aceasta biblioteca este cea mai mare din Asia. Nu impresioneaza doar prin colectia sa ci si prin sala de lectura pe patru etaje.

the-10-best-libraries-around-the-world-06

Biblioteca Trinity College, Dublin, Irlanda. O cladire care dateaza din secolul al XVIII-lea care are un coridor Long Room care te va face sa te simti ca si in Star
Wars.

Le Real Gabinete Português de Leitura, Rio de Janeiro, Brazilia. Cea mai mare colectie de opere portugheze dar si cea mai prestigioasa din afara Portugaliei. Un vis al imigranilor cu aluri de catedrala cu o fatada de calcar importata direct din Lisabona.

germania

Biblioteca Municipala din Stuttgart, Germania. O cladire de noua etaje care straluceste ca si un cub rubik de sticla care arata minunat sub razele soarelui si care se ilumineaza in albastru noaptea. Interiorul de un alb imaculat contrasteaza cu griul din exterior.

Biblioteca Municipala din New York, USA. Este atat de vasta si de bine dotata incat mai are inca 93 de anexe. Are o multime de colectii de opere prestigioase dar a aparut si intr-o multime de filme.

franta

Biblioteca Sfanta Genevieve, Franta, Paris.  A fost la terminarea constructiei sale in anul 1850, una din cele mai frumoase cladiri culturale din lume cu o arhitectura avangardista din otel. Frumusetea si eleganta sa raman insa incontestabile.

Biblioteca Regala din Copenhaga. Are o fatada dn marmura stralucitoare si unghiuri asimetrice. O cladire ultra moderna legata de vechea biblioteca printr-un atrium ultra modern.

the-10-best-libraries-around-the-world-09

Biblioteca Nationala din Republica Ceha, Praga. O cladire baroca impresionanta cu fresce pe tavan care reprezinta arta si stiinta. Are si o colectie de globuri terestre impresionante.

Bilblioteca Municipala din Seattle. Un decor iesit din viitor din sicla si otel cu linii drepte care atrage privirea si nu degeaba.