Saturday, December 2, 2023
Afli informatiile care conteaza


Top 5 avantaje si dezavantaje ale anvelopelor all season si ale anvelopelor de iarna

Ce anvelope trebuie sa achizitionez, anvelope all season sau anvelope iarna? Este o intrebare pe care si-o pun multi soferi…

By Razvan Nemesu , in Sfaturi , at March 13, 2015

Ce anvelope trebuie sa achizitionez, anvelope all season sau anvelope iarna? Este o intrebare pe care si-o pun multi soferi si atata vreme cat legislatia accepta ambele tipuri, decizia trebuie sa fie luata in functie de eficienta pe care o au cele doua tipuri de anvelope si evident, in functie de costurile pe care le implica.

Ori de cate ori temperatura scade sub 7 grade Celsius, prezenta uneia dintre aceste tipuri de anvelope este obligatorie conform legislatiei. Care merita, insa, mai mult?

Avantaje si dezavantaje ale anvelopelor de iarna si ale anvelopelor all season

Analizam prima data anvelopele de iarna si descoperim ca sunt anvelope proiectate special pentru conditiile foarte vitrege, cum ar fi zapada, noroiul, poleiul sau gheata.

Anvelopele all season sunt un hibrid intre anvelopele de iarna si cele de vara si desi rezista la temperaturi scazute, sunt ideale si pentru vara. Desi par o optiune destul de comoda, anvelopele all season sunt doar o solutie de compromis, in conditiile in care nu ofera performante foarte bune nici vara nici iarna. Cu toate astea, anvelopele all season isi pastreaza compozitia la temperaturi foarte scazute, in comparatie cu cele de vara, asadar, pot fi folosite in anotimpul rece.

Daca vrei excelenta insa, trebuie sa optezi pentru anvelope special dedicate iernii, deoarece te poti bucura de urmatoarele avantaje:

  • Aderenta foarte buna pe asfalt, la temperaturi de sub 0 grade Celsius;

  • Aderenta pe zapada si pe gheata;

  • Posibilitatea de franare in siguranta atunci cand asfaltul este inghetat;

  • Posibilitatea de franare pe gheata si pe zapada;

  • Manevrabilitate foarte buna a masinii la temperaturi negative, atunci cand pe jos este foarte multa zapada si foarte multa gheata.

Din pacate, clima din Romania este mai degraba nefavorabila anvelopelor all season, care sunt proiectate pentru conditii de ploaie sau polei, nu pentru gheata si nameti foarte mari.

Este adevarat, costul anvelopelor de iarna si a anvelopelor de vara este considerabil mai mare decat costul anvelopelor all season iar munca este destul de neplacuta, daca tinem cont de faptul ca de fiecare data cand se incheie anotimpul trebuie sa schimbam anvelopele. Cu toate astgea, pe termen lung s-ar putea sa realizezi ca este mult mai economic sa ai doua seturi de anvelope pe care sa le schimbi ori de cate ori se schimba anotimpul si fara doar si poate, este mult mai sigur si mai eficient.