Top 5 Lucruri fascinante despre Pamant

Photo of author

By Liana

1. In timp ce orbiteaza in jurul Soarelui la 66,600 mph, Pamantul, de asemenea, se roteste in jurul axei sale, cu aproximativ 1,6737 km pe ora. In plus, intregul sistem solar al nostru se roteste prin spatiu in jurul centrului Caii Lactee, la aproximativ 559, 234 mph.

2. Energia necesara pentru a opri Pamantul sa orbiteze in jurul Soarelui este de aproximativ 2.6478*1017 megatone de TNT. Cea mai mare explozie nucleara detonata vreodata (Bomba Tsar de catre Uniunea Sovietica) a produs “doar” 50 de megatone de TNT valoare energetica. Asadar, ar fi nevoie de aproximativ 12.657.000.000.000.000 de astfel de bombe nucleare detonate in locatia corecta pentru a opri Pamantul sa orbiteze in jurul Soarelui.

3. Pamantul nu are o forma perfect sferica. Combinatia de forte gravitationale si centrifuge a dus la producerea unei umflaturi in jurul ecuatorului. Prin urmare, forma Pamantului este clasificata ca un sferoid aplatizat sau elipsoid. Diametrul polar al Pamantului este cu aproximativ 43 kilometri mai scurt decat diametrul sau ecuatorial, cauzand o diferenta de circa 0.3%. Aceasta forma foarte usor aplatizata afecteaza greutatea unui obiect in functie de pozitia sa pe suprafata Pamantului. De pilda, o punga de 10 kilograme de nisip ar cantari mai putin la ecuator decat la Polul Nord. In cazul in care Pamantul ar fi fost o sfera perfecta, atunci obiectele ar fi avut aceeasi masa oriunde pe Pamant.

4. Temperatura medie a anului inregistrata pe Pamant este in jurul valorii de 16,1 grade Celsius. Cea mai scazuta temperatura medie pe Pamant, in Antarctica, este de aproximativ -51.1 grade Celsius. Cea mai ridicata temperatura a Pamantului, in desertul Sahara, este de circa 54,4 grade Celsius. Acestea fiind spuse, cea mai fierbinte temperatura inregistrata vreodata pe Pamant a fost de 57,77 grade Celsius, in El Azizia, Libia, la marginea desertului Sahara. In schimb, cea mai rece temperatura de pe Pamant a fost inregistrata la Vostok, Antarctica, in data de 31 iulie 1983, cand au fost -89,22 grade Celsius.

5. Lumina calatoreste de la Soare la Pamant in 8 minute si 19 secunde.

lucruri fascinante despre Pamant