Orientarea in spatiu a fost intotdeauna o problema pe care, cu totii, am intampinat-o cel putin o data in viata. Fie ca ne aflam in trafic, in afara orasului, in padure sau pe mare, mereu trebuie sa avem la indemana un mijloc de orientare in spatiu, pentru a nu ne rataci sau, pur si simplu, pentru a ajunge mai repede la destinatia dorita.
De-a lungul istoriei, oamenii au tot cercetat acest domeniu si au inventat si descoperit diverse metode mai mult sau mai putin complexe, care sa ne ajute sa ne orientam. Iata un top 5 al celor mai cunoscute metode de orientare in spatiu:
- Soarele – De sute de ani, Soarele a fost cel mai bun ajutor pentru cei care se deplasau in anumite locuri straine sau indepartate. Cand cerul este senin, ne putem da seama foarte clar in ce directii se afla punctele cardinale. Spre exemplu, in Romania, la ora 12 in jurul pranzului, Soarele ne indica intotdeauna Sudul. In momentul in care rasare, acesta indica Estul iar cand apune, indica Vestul.
- Steaua Polara – Daca este intuneric si Soarele nu poate fi de niciun ajutor, ne putem ghida tot dupa astrele ceresti, de aceasta data, insa, dupa Steaua Polara. Probabil, cu totii stim unde se afla localizat pe cer ”Carul Mic”. Ei bine, Steaua Polara se afla in constelatia ”Carului Mic” si ne indica intotdeauna Nordul.
- Busola – Acest instrument a fost folosit mai mult in navigatie, pentru determinarea directiei polilor magnetici. Cadranul unei busole din ziua de azi ne arata Polul Nord, Polul Sud si directiile intermediare, insa, in trecut, busola directiona doar spre Nord. Acest element de orientare in spatiu a fost descoperit pentru prima data de catre egipteni.
- GPS-ul – Cea mai performanta metoda de orientare in spatiu, acesta se poate folosi pentru dirijarea vehiculelor, a rachetelor si a navelor marine. GPS-ul este un sistem de navigatie prin satelit si a fost inventat de americani in scopuri militare. Mai multe detalii despre GPS puteti afla pe gpsnavi.ro
- Harta – Unul dintre cele mai complexe metode de orientare in spatiu, harta este o reprezentare in plan, a suprafetei Pamantului. Acestea sunt de 2 tipuri: harti generale (infatiseaza vegetatia, relieful, orase, sate, etc) si harti tematice (ne arata temperatura, densitatea populatiei, precipitatiile). Cele tematice se impart in: geologice, geografice, geofizice, astronomice.