Saturday, February 24, 2024
Afli informatiile care conteaza


Top 5 Lucruri Inventate de Chinezi

China este o tara cu traditii bogate si cu o istorie impresionanta. Ce stie lumea, insa, despre realizarile chinezilor? In…

By Razvan Nemesu , in Interesant Topuri din lume , at September 20, 2013 Tags: , , , , , , ,

China este o tara cu traditii bogate si cu o istorie impresionanta. Ce stie lumea, insa, despre realizarile chinezilor? In afara de mancarea chinezeasca pe care, cu totii, o adoram si, de asemenea, de Marele Zid Chinezesc, singurul lucru pamantean care se poate distinge de pe Luna.

Ei bine, de-a lungul timpului, chinezii au inventat lucruri uzuale extrem de importante de care astazi, nu ne putem lipsi. Iata un top 5 al celor mai importante inventii ale chinezilor:

  1. Hartia – Daca ai nevoie sa printezi ceva, atunci ai nevoie de hartie, sau de un fel de mediu imprimabil iar pasta de hartie a devenit cea mai populara, datorita faptului ca este mai ieftina si mai rapida, spre deosebire de matase, banda de bambus sau tabla de lut. Prima pasta de hartie a fost descoperita in Secolul al II-lea, inainte de Hristos, in China, aceasta fiind confectionata din carpe de matase. Astazi, hartia se obtine din fibre de celuloza amestecate, cel mai utilizat material celulozic fiind lemnul.
  2. Furculita si Betisoarele – Furcile din oase au fost descoperite in China, in timpul Dinastiei Xia, care era la putere intre anii 4205 – 1760 i.Hr. Europenii au inceput sa foloseasca furculitele abia 4000 de ani mai tarziu. Furculitele au devenit un instrument de luat masa exclusiv pentru clasa conducatoare, si existau in 3 variante, asa cum este si astazi. Cu toate acestea, datorita obiceiurilor alimentare din China, betisoarele au devenit mai populare si mai usor de gasit.
  3. Meniul de Restaurant – Unul dintre motivele pentru care China bate alte culturi, este faptul ca aici se gasea hartia inca din timpul Dinastiei Song. Datorita unei mari varietati de mancare si a comerciantilor straini care soseau in China, s-a inventat meniul de restaurant. La inceput, aceste meniuri erau ca un fel de ghid pentru calatorii straini, oferind informatii despre temple, teatre, restaurante, ceainarii, etc.
  4. Praful de Pusca – Inventarea prafului de pusca a fost, de fapt, un accident produs de catre alchimistii chinezi ai secolului al IX-lea. Una dintre principalele sale utilizari, in afara de cea din laborator, a fost pentru focurile de artificii, create pentru a alunga spiritele rele. Cu toate acestea, dupa anul 1044, praful de pusca a inceput sa fie folosit ca element distructiv si exploziv, asa cum este si astazi.
  5. Sicriele – Chinezii din Antichitate par sa fi fost printre primii care s-au ocupat de ingroparea mortilor sai. Dovezile arata ca primele sicrie si urne au fost gasite in China, cel mai vechi datand din anul 5000 i. Hr, apartinand unei fetite de 4 ani.